16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Regata tisuću otoka” uprkos teškim vremenima uzrokovanim pandemijom koronavirusa

Regata Tisuću otoka

Regata je planirana sa startom prve etape od Rijeke do Porto Montenegra u Tivtu u subotu 19. septembra 2020.

Malo više od mjesec dana prije starta 8. izdanja Regate tisuću otoka, organizatori pripremaju regatu kako je planirano uprkos teškim vremenima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, Prijave su već zaprimljene iz Austrije, Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske a očekuju se nove tokom sljedećih sedmica.

Posebnu pažnju mogu privući prijave u kategoriji s dva člana posade, jer ova regate može biti dobar test svim posadama koje su započele svoje kampanje za Olimpijske igre 2024. kada će odobalno jedrenje za dva člana posade postati nova olimpijska disciplina. Jedrilice u toj kategoriji koristiti će novu ORC DH svjedodžbu razvrstanja koja uzima u obzir smanjenu težinu posade, kao i inventar jedara prilagođen jedrenju u dvoje. Jedrilice koje se natječu o kategoriji dvojaca tako će imati prigodu i boriti se za naslov ukupnog pobjednika regate ali i za posebne nagrade u svojoj kategoriji.

Regata tisuću otoka planirana je sa startom prve etape od Rijeke do Porto Montenegra u Tivtu u subotu, 19. septembra na kursu koji prolazi među više od 1000 jadranskih otoka i drugom etapom na istom kursu u obrnutom smjeru sa startom u četvrtak, 24. septembra.

Međutim, kako je u trenutnim uslovima korona pandemije teško planirati razvoj situacije unaprijed, organizatori imaju pripremljeno nekoliko alternativnih varijanti ako bude trebalo pratiti odluke i preporuke nadležnih zdravstvenih tijela u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Regata tisuću otoka 2016.

Sigurnost i zdravlje takmičara je na prvom mjestu te će se koristiti Preporuke Međunarodnog jedriličarskog saveza za organizaciju odobalnih regata u uvjetima pandemije, a društvena okupljanja prilagodit će se svim preporukama i ograničenjima. Ipak,organizatori su predani vođenju regate i u ovako zahtjevnim uvjetima te očekuju jedriličare na najljepšem kursu koji priroda može dizajnirati.

Najčitanije