20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Reks -jedini licencirani spasilački pas u Crnoj Gori: Na terenu može zamijeniti 25 ljudi

Služba zaštite i spašavanja Herceg Novi

Hercegnovska služba zaštite i spašavanja jedina u Crnoj Gori ima licenciranog spasilačkog psa,  a njegov vodič  Miloš Lepetić  jedini je sertifikovani  instruktor  u našoj državi.  Zbog značaja koji psi spasioci imaju u kriznim situacijama iz  službe zaštite su odlučili  da uskoro nabave  još jednog psa.

Lijepi belgijski ovčar  Reks član  je hercegnovske službe zaštite i spašavanja već  četiri godine. U  Herceg Novi je  stigao  iz Srbije, iz legla koje uzgaja njihova Vojska  i Policija i pokazao se kao dobar izbor. Psi te rase među najboljim su tragačima  na nepristupačnim terenima, ruševinama, a koriste ih i alpske gorske službe kao izvanredne tragače u lavinama. Analize ovlašćenih specijalizovanih službi pokazale su da jedan pas tragač na terenu može zamjeniti i do 25 ljudi.

Obučeni pas tragač vrijedi preko 30 hiljada eura, a  sve Reksove obuke  i licence finasira Opština Herceg Novi.

Služba zaštite i spašavanja Herceg Novi

“Obuka za psa tragača i dobijanje licence instruktora zahtijevaju vrijeme i posvećenost”, objašnjava Miloš Lepetić. On je prije tri godine sa Reksom boravio u centar za obuku pasa u Opatiji i pohađali obuku radi sertifikacije K-9 što je trenutno najveći i najpriznatiji nivo obučenosti u domenu pasa tragača.

O Reksu brinu svi čalnovi Službe zaštite , ali je ipak najprivrženiji Milošu , jer sa njim ide u akcije spašavanja. A do sada ih je bilo širom Crne Gore. Lani je Reks u Virpazaru za 40 tak minuta pronašao čovjeka koga su prije toga tražili duže od dana.

Koliko su psi spasioci važni pokazalo se i nedavno prilikom razornog zemljotresa u Hrvatskoj.

Reks

Miloš smatra da bi optimalno bilo da Crna Gora ima desetak spasilačkih pasa, a ukoliko sve bude po planu , oni bi obuku mogli da prođu u Herceg Novom.Herceg Novi će uskoro, kako je najavljeno dobiti jos jednog psa tragača

Sa namjerom da podstaknu  obuku što većeg broja  K-9 timova koje čine psi spasioci i njihovi vodiči , osnovano je i Udruženje spasilačkih pasa Crne Gore koje sarađuje sa kolegama u regionu.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije