7 C
Kotor

Slušaj online radio

„Ribarske svađe“ na  53. Prazniku mimoze: Ovacije za vanvremensku komediju blisku životu

Ribarske svađe Foto_Opština Herceg Novi

Predstava „Ribarske svađe“ sinoć je odigrana u okviru programa 53. Praznika mimoze. Ansambl Narodnog pozorišta iz Prištine sa privremenim sjedištem u Gračanici donio je na scenu Dvorane Park sočne i komične dosjetke, smijeh i svađe, spletke i nagle preokrete, mediteranski temperament i atmosferu, koji su izazvali odlične reakcije i ovacije publike u Herceg Novom.

Likovi u renesansnom djelu Karla Goldonija su stanovnici malog ribarskog mjesta. U ovoj adaptaciji, za koju režiju potpisuje Milan Karadžić, karakteri su pomjereni na crnogorsko primorje, u 60-te godine dvadesetog vijeka, ali tema je ista – kroz neobuzdanu, veselu komediju situacije i naravi prikazana je balada o sudbini mladog, zaljubljenog, siromašnog čovjeka zaglavljenog u okruženju u kojem sve, pa i ljubav, ima svoju cijenu.

Brojan glumački ansambl čine: Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milica Burazer, Katarina Jeličić, Nemanja Oliverić, Dragi Petrović, Branko Babović, Tamara Tomanović.

Pored Karadžića, koji je i idejno riješio scenografiju, adaptaciju Goldonijeve komedije potpisuje Ivana Dimić, kostim i scenografiju je uradila Dragica Laušević, muziku komponovao Saša Lokner, za koreografiju je bilo zadužen Milan Gromilić, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Ribarske svađe Foto_Opština Herceg Novi

Imajući u vidu da je protekle sedmice nevrijeme poremetilo planove organizatora, na 53. Prazniku mimoze očekuje nas događaj i ovog vikenda – trka karića “Karotrc” koja je najavljena za nedjelju, 13. mart.

Generalni pokrovitelj Praznika mimoze je Opština Herceg Novi, organizator JUK „Herceg-fest“, a pokrovitelj Turistička organizacija Herceg Novi.

Najčitanije