32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Riječki karneval: Međunarodna i Dječja karnevalska povorka odgođene do ljeta

Riječki karneval 2019.

Središnji događaji Riječkog karnevala – Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka odgođeni su zbog novoga pandemijskog vala i epidemioloških mjera, a održat će se početkom ljeta, izvijestili su u četvrtak iz riječke Turističke zajednice.

Riječki karneval počinje na blagdan Sv. Antona ili Antonju 17. januara, ali ove godine neće biti održan kao što je bio običaj.

Gradonačelnik Marko Filipović rekao je da se Riječki karneval zbog novog vala pandemije koronavirusa i poštovanja strožih epidemioloških mjera ne može održati kao inače te da središnji događaji karnevala neće biti u uobičajenim terminima, ali se ipak planiraju za početak ljeta.

“Povorke se odgađaju za ljetne mjesece, za vrijeme u kojem se očekuje bolja epidemiološka situacija. Stoga su termini održavanja Međunarodne karnevalske povorke i Dječje karnevalske povorke prebačeni na početak ljeta i nadam se da nam pandemija neće poremetiti planove”, rekao je Filipović i dodao da se i Humanitarni karnevalski bal odgađa do ljeta.

Dio karnevalskih događaja ipak će se održati tokom zimskih mjeseci pa je u ponedjeljak, 17. siječnja na rasporedu tradicionalna, ali ove godine malo drugačija primopredaja ključa grada meštru karnevala.

Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa rekao je da su odgođeni i ostali veći događaji karnevala, osim programa koji se mogu održati pridržavajući se epidemioloških mjera.

Objasnio je da su morali procijeniti opasnosti koje bi donio Riječki karneval jer je epidemiološka situacija u cijeloj zemlji teška.

“Najluđa nedjelja u našem gradu je festival maski, veselja, zabave, ponajprije druženja, a upravo toga se privremeno moramo odreći, misleći na zdravlje sugrađana i gostiju, uz nadu u što brži povratak na staro. Isto vrijedi i za tjedne koji prethode povorci, u kojima grupe rade na pripremi kostima i maski, okupljaju se i planiraju nastupe“, rekao je.

Škarpa se nada da će se stanje do ljeta popraviti i da će se u ljetnoj povorci okupiti mnoge domaće i strane karnevalske grupe.

Iz riječke Turističke zajednice još ističu da će se među događajima koji nisu odgođeni za ljeto u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku izvesti četiri atraktivne kazališne komedije u sklopu tradicionalnih Dana smijeha u karnevalu te da ni ove godine neće izostati šarene karnevalske dekoracije na gradskim ulicama.

Najčitanije