12 C
Kotor

Slušaj online radio

Riječki karneval okupio preko sto hiljada posjetilaca

Riječki karneval Foto: Stipe Majić – Anadolu Agency

Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci ove godine okupila je po 37. put 116 karnevalskih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja sa 11.000 učesnika koji su defilirali centrom grada od podneva pa sve do večernjih sati pred očima više od sto hiljada gledatelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodna karnevalska povorka centralni je dio programa tradicionalnog Riječkog karnevala koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i posjetitelja iz zemlje i inostranstva.

Karnevalski program u Rijeci održava se od 17. januara do 27. februara, a Međunarodna karnevalska povorka, kao centralni događaj Riječkog karnevala, održava se tjedan dana uoči katoličkog blagdana Pepelnice.

Rijekom je defiliralo 116 karnevalskih skupina među kojima su 72 alegorijska kola, vozila s najrazličitijim porukama u obliku natpisa i skulptira, od kritike aktualne političke vlasti u Hrvatskoj i Europi, pa sve do maskiranja u srednjoameričke Indijance, pomorce, razne životinje ili osobe, a posebna su atrakcija svake godine zvončari koji maskirani u životinjska krzna i velika zvona stvaraju sudaranjem zvona buku u povorci.

U povorci su ove godine prošetali i okupljene pozdravili Tito i Jovanka Broz, u obliku velike skulpture prikazana je njemačka kancelarka Angela Merkel koja doji hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Rijekom se provezao Titov brod Galeb…

U sklopu karnevala ranije su održani Dječja karnevalska povorka i Izbor kraljice Riječkog karnevala. Uz brojne karnevalske skupine iz Istre i Kvarnera, u Međunarodnoj povorci sudjeluju brojni gosti iz tridesetak zemalja s 24 karnevalske grupe, iz Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Litve, Indije…

Na završetku povorke u Rijeci, koji je ove godine i Europska prijestolnica kulture, ključevi grada Rijeke bit će vraćeni gradonačelniku Vojku Obersnelu.

U riječkom akvatoriju bit će zapaljen pust u organizaciji grupe Pom-F-Ri.

Riječki karneval održava se u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke od 1982. godine, kada je obnovljena tradicija maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske, a otada je Rijeka postala jedna od najznačajnijih europskih karnevalskih gradova.

Najčitanije