19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Risan – mještani neće primorski bor, hoće palme

Lje­po­ta dr­vo­re­da palmi ko­ji je u dva re­da krasio cen­tral­ni dio Ri­sna duž ma­gi­stra­le ostao je samo u sjećanjima, na fotografijama i razglednicama. Palme koje su svojevremeno usadili građani u potpunosti je uništio crveni palmin surlaš, danas predstavljaju ružnu sliku mjesta.

Ova štetočina definitivno je uspijela promjeniti pejzažni krajolik Boke Kotorske.

Prvo su građani Risna i njihovi gosti godinama čekali uređenje i popločavanje šetališta. Kada se to konačno dogodilo, nažalost, surlaš je u potpunosti uništio palme.

Svojevremeni apel mještana da nadležni preduzmu neophodne korake kako bi se ovaj jedinstveni dvored palmi sačuvao nije urodio plodom.

Risan foto Boka News

Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja napravilo je akcioni plan koji podrazumjeva finasiranje, nabavku i sadnju novog biljnog materijala umjesto uništenih palmi.

„Od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja dobili smo zahtjev da dostavimo spisak sadnog materijala kojeg je potrebno obezbjediti da se zamjene uništene palme. Koleginica koja je pejzažni arhitekta sa načelnikom Sektora zelenila iz Komunalnog preduzeća Kotor napravili  su spisak na kojim lokacijama koliko i koje vrste su nam potrebne. Između ostalog sadnog materijala mi smo tažili i palme ali nam je iz Ministarstva saopšteno da su sve vrste palmi ugoržene, osjetljive na surlaša, pa tako i lepezasta.

Predložili su sadnju primorskog bora, koji smo dostavili Mjesnoj zajednici Risan. Oni su odbili primorski bor, koji zaista pušta smolu i predviđen je za parkovske površine, te traže isključivo da se obnovi drvored palmi. Po meni bi bilo lijepo da se taj drvored palmi obnovi,  ali Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja  to neće finasisrati, tako da bi za to morali obezbjediti sredstva iz budžeta Opštine Kotor ili kroz donacije…“ – kazala je za Boka News Sekretarka za zaštitu prirode i kulturne baštine opštine Kotor Bojana Petković.

Izvor:M.M

Najčitanije