16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Skupština mreže CIVINET – inovacijama razvijaju održivu urbanu mobilnost

Inovacijama razvijaju održivu urbanu mobilnost

Šesta po redu Skupština mreže CIVINET i okrugli sto o održivoj mobilnosti, priređen je danas u Tivtu uz učešće nekoliko desetina predstavnika ukupno 160 članova ove regionalne mreže iz država eks-Jugoslavije.

Članovi mreže za održivu mobilnost u gradovima CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa su 63 grada iz eks-YU, te 15-tak fakulteta, univerzitzeta i javnih instituta, kao i predstavnici preduzeća koja se bave javnim transportom, odnosno firmi koje pružaju usluge ili inovacije u oblasti održivog i energetski efikasnog javnog transporta. Pored predstavnika, CIVINET-a, Ministarstva ekonomije Crne Gore, Grada Rijeke koji trenutno rukovodi mrežom i Opštine Tivat, učesnici panela u Tivtu danas su bili i predstavnici UNDP-a Crna Gora, Dubrovačke razvojne agencije, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Fakulteta prometnih znanosti Zagreb, Urbanističnog Inštituta Republike Slovenije iz Ljubljane. Njih je u ime Ministarstva ekonomije pozdravio Miodrag Burzan koji je naglasio da javni sektor ima veliki značaj u programima energetske efikasnosti, kao subjekt koji je veliki potrošač energije »i koji svojim aktivnostima treba da afirmiše postulate energetske efikasnosti, uštede energije i benefite koji iz toga prostiču«.

Sumirajući brojne akrivnosti koje je taj grad do sada preduzeo na planu energetske efikasnosti i organizacije javnog saobraćaja uz poštovanje ekoloških standarda poput bike share javnog biciklističkog sistema ili novog javnog vodenog transporta hibridnim i brodovima na solarni pogon koji se očekuje do kraja ove godine, gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac je kazao da je ovaj skup »prilika za nova saznanja, partnerstva i razmjenu ideja  i dostignuća«.

Inovacijama razvijaju održivu urbanu mobilnost

Skupština je prihvatila izvještaj o radu CIBINET mreže za 2018 i plan aktivnosti za 2019. pa će se nastaviti sa treninzima u oblasti planiranja i organizacije održive urbane mobilnosti, sigurnosti, multidisciplinarnosti i inovacija u upravljanju javnim saobraćajem, te razvijanjem zajedničkih projekata za koje će se konkurisati kod EU fondova. Pored ostaloga, članovi CIVINET mreže ove će godine imati i studijsku posjetu Beogradu i na licu mjesta se upoznati sa brojnim ekološkim i organizacionim inovacijama u funkcionisanju javog transporta u tom gradu sa dva miliona stanovnika.

Inovacijama razvijaju održivu urbanu mobilnost

Na Skupštini CIVINET-a u Tivtu predstavljeni su i projekti elektromobilnosti u Crnoj Gori, kao i razvoj Mediteranske rute EuroVelo 8 u kontekstu razvoja cikloturizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i  Sustav javnih bicikala Nextbike u Zagrebu. Uporedo sa tim aktivnostima, ispred zgrade Opštine Tivat, organizovana je i tradicionalna podjela LED sijalica i promotivnog materijala građanima povodom 5.marta – međunarodnog Dana ebergetske efikasnosti.

Najčitanije