16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Robert Šuman predložen za sveca

Robert_Schumann_Wikipedia

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo predložio je za sveca francuskog državnika i jednog od utemeljitelja Evropske unije Roberta Šumana, zbog njegovih “herojskih djela” u pokušaju da okonča ciklus ratova na tlu Evrope, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema dekretu Vatikana, jedan od osnivača Evropske unije, Robert Šuman koji je odigrao ključnu ulogu u obnovi poslijeratne Evrope, na putu je da postane svetac Rimokatoličke crkve, piše Politico.

U saopštenju iz Vatikana objavljenom u subotu, 19. juna, navodi se da je papa Franjo potpisao dekret kojim se Šumanu, francuskom državljaninu rođenom u Luksemburgu i pobožnom katoliku, priznaju “herojska djela”.

Vatikanski dekret je takođe prepoznao herojske vrline i čuda drugih muškaraca i žena, uključujući 10 časnih sestara koje su ubile sovjetske trupe u Poljskoj krajem Drugog svjetskog rata.

Objavljeni dekret papa Franje znači da Šuman sada ima titulu “časni”. Da bi se proglasio blaženim Šumanu se mora pripisati jedno čudo, a onda još jedno da bi postao svetac, ističe Rojters dodajući da je čudo obično medicinski neobjašnjivo izlječenje osobe.

Francuski katolički institut Sveti Benoa (Saint Benoît) već nekoliko decenija traži svetost za Šumana, naglašava Rojters dodajući da su teolozi i istoričari Instituta saslušali svjedoke i ispitali sva njegova pisanja za dokumentaciju koja je poslata Vatikanu i koja je rezultirala subotnjim dekretom.

Robert Šuman je bio prvi predsjednik preteče Evropskog parlamenta gdje, dodaje Politiko, program obuke nazvan po njemu svake godine privlači veliki broj kandidata iz cijele EU. Umro je 1963. u dobi od 77 godina.

U posleratnom periodu Šuman je bio francuski premijer i ministar inostranih poslova. U nastojanju da prekine ciklus ratova u Evropi, 1950. predložio je da se resursi uglja i čelika evropskih zemalja udruže.

Plan je postao poznat kao Šumanova deklaracija, a dan kada je objavljena, 9. maj, proslavlja se kao Dan Evrope, prenosi RSE.

Najčitanije