14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Rođendanska tura Kufin-Presjeka-Kosa ploča-Buljarice sa Raićima

Bračni par Dubravka i Lazar Raić iz Herceg Novoga, članovi planinarskog društva „Vjeverica“ imali su privilegiju da u petak, 7. aprila uživaju u laganoj planinarskoj turi iznad Buljarica, stazom Kufin-Presjeka-Kosa ploča, koju su im u čast njihovog rođendana organizovali prijatelji i prijateljice iz ovog volonterskog društva. Nakon okupljanja „Kod Volija“ u Radanovićima, ekipa ljubitelja prirode iz Podgorice, Tivta, Risna, Prčanja, Kotora, Herceg Novog, svojim autima je za 50-ak minuta stigla do Buljarica, odakle je laganim hodom krenula iz Kufina. Uz kratke pauze za osvježenje, za oko dva sata stigli su do vrha Kosa ploča na 500 mnv, gdje su uživali u izvanrednom pogledu, uz marendu koju su drugarski podijelili. U povratku se jedna grupa (vozači) vratila istim putem do Kufina, dok je druga grupa izabrala malo dužu, kružnu stazu brdom iznad Buljarica, da bi se na kraju, nakon pređenih oko 11 kilometara raznovrsne staze, kratkim obilaskom crkveno-manastirskoga kompleksa Gradište, spustila na magistralu. Svi su se potom našli na plaži Buljarice, gdje su uz rođendansku tortu, djelo ruku planinarke Ane Moroz, pjesmu i mini-gitarski koncert njenog sina Jana, zaokružili jedan divan dan u prirodi.

-Prvi put smo na ovoj turi, prelijep je osjećaj, počastvovani smo pažnjom prijatelja iz kluba „Vjeverica“. Lijep je krajolik, relativno je blizu, ali nikada tu nismo bili do sada. Prelijepa staza, izuzetno dobro pripremljena, sređena, veliki dio ide kroz šumu, tako da smo uživali. Fantastičan je pogled sa „Kose ploče“. Prošle godine su nas iznenadili tortom, a ove godine su nam priredili rođendansku turu na plažu Buljarice, kažu slavljenici Raići.

Dubravka i Lazar svake godine slave rođendan istoga dana

Zapravo, rođendan im je bio 1. aprila, ali tada vremenske prilike nisu bile odgovarajuće za hodanje po brdima, te je slavljenička tura održana 7. aprila. Oboje su rođeni istoga datuma, s tim što je Dubravka proslavila svoj 71, a Lazar 73. rođendan. Ovaj skladan par, koji ima sina i kćer i troje unučadi, u decembru će proslaviti „zlatnu svadbu“, punih 50 godina braka. Lale, po struci brodomašinac, 40 je godina bio član Gradske muzike Herceg Novi, a sportom se oduvijek bavio, kao i njegova Dubravka.

– Najljepše što mi se desilo u životu je kada sam postala članica Planinarskog kluba „Vjeverica“ 2010. godine. Od tada sam propješačila mnoge staze po Boki i Crnoj Gori, uživajući sa suprugom i prijateljima u nevjerovatnoj prirodnoj ljepoti. Trke zadovoljstva i polumaratone smo počeli da trčimo 2018. godine, do sada smo ih istrčali desetak. Ove godine smo u februaru trčali polumaraton u Splitu, zatim u martu u Mostaru, a 23. aprila nas očekuje onaj u Beogradu, najavljuje Dubravka.

Staza Kufin-Presjeka-Kosa ploča je najjužnija tačka mreže markiranih lokalnih staza opštine Budva. Na prevoju Presjeka se spaja sa Planinarsko-primorskom transverzalom Orjen-Lovćen-Rumija. Pošto je staza izvedena u vidu serpentina, to olakšava penjanje, zbog čega je i kategorisana kao laka staza.

Kod Kose ploče

Istorijski kontekst-tromeđa

Toponim Kufin dolazi od italijanskog „confine“-granica, jer je ova staza imala prvenstveno vojno-strategijski značaj. To na nekadašnjoj  tromeđi potvrđuju i ostaci ruinirane austrougarske tvrđave Presjeka, odakle se vidi dio panorame ka Skadarskom jezeru. Staza ide uz granicu Republike Venecije (kasnije Austrougarske) i Otomanskog carstva, a kod prevoja Presjeka je nekada bila i granica Stare Crne Gore. Sa vrha „Kosa ploča“ puca fantastična panorama na podnožje i priobalje Buljarica. Ova oštra karstna stijena je dobila naziv po spomen-ploči koja je u njoj uklesana u čast izlaska cara Franca Jozefa u maju 1875. godine.

Šparoge i šumarci s pogledom na more

Planinari su imali priliku da u prvom dijelu staze uživaju u izvanrednom pogledu na Budvansku rivijeru, da usput uberu po koju kuku i šparogu, zatim da preskaču potoke kroz šumarak, nailazeći na ostatke vojne utvrde i kamenih kućišta nekadašnjih seoskih gazdinstava, zaraslih u šiprag.  Prateći istorijsku tromeđu, mogli su i da zagaze u cvjetne šumske proplanke i uživaju u mirisima prirode koja se budi.

/M.D.Popović/

Najčitanije