12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Podvodnu kulturnu baštinu učinili vidljivom i onima koji ne rone…

“Podvodni kulturni predjeli Crne Gore“ naziv je multimedijalne manifestacije koja je otvorena u petak u Kotoru. Izložba fotografija podvodne kulturne baštine, na otvorenom, na Trgu Bokeljske mornarice i prilika zaroniti na istorijskim olupinama Jadrana pomoću impresivne 3D tehnologije u virtuelnoj relanosti, izazvali su veliku pažnju posjetilaca.

Manifestacija kroz koju će do 3. maja biti predstavljena atraktivna podvodna kulturna baština Crne Gore krajnji je rezultat realizacije projekta  WRECKS4ALL, koji je realizovao Laboratorija za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore, a koja se organizuje u partnerstvu sa Pomorskim muzejom Crne Gore u Kotoru.

“Izložba koju otvaramo kao i ronjenje u virtuelnoj realnosti, samo su dio ove multidisciplinarne manifestacije. Paneli i radionice koje slijede ovih dana, biće povod da se razgovara o mnogi otvorenim temama i problemima. Ovom manifestacijom smo pokazali spremnost Pomorskog muzeja, da otvori vrata svim institucijama sistema u Crnoj Gori, kako smo to radili i svih ovih godina. Želim da najavim da će ove godine naš Muzej imati bogatu programsku djelatnost, gdje nas očekuju mnogobrojna lijepa iznenađenja”, poručila je Maja Uskoković direktorica JU Pomorski muzej Crne Gore.

Izložba Podvodni kulturni predjeli Crne Gore

Podvodni arheolog Darko Kovačević ispred Laboratorije za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, koji je najzaslužniji za realizaciju ovog značajnog projekta za Crnu Goru, kazao je da je projekat kapitalizacija određenih tehničkih i stručnih kapaciteta koji su razvijeni na Pomorskom fakultetu, kroz implementaciju evropskog projekta WRECKS4ALL.

Izložba Podvodni kulturni predjeli Crne Gore

„Primjenom novih digitalnih tehnologija uspjeli smo da približimo podvodnu kulturnu baštinu, koja je skrivena ispod morskih talasa, onima koji ne rone. Tako da svi uz pomoć te tehnologije, danas mogu da vide potonule brodove i čuju interesantne istorijske priče i kulturne poruke koje one prenose. Podvodna kulturna baština je sama po sebi veoma kosmopolitska, to su brodovi koji pripadaju različitim narodima. To je jedno zaista nemjerljivo bogatstvo Crne Gore, koje se nalazi skriveno na morskom dnu, koje je do sada bilo dostupno samo roniocima, a zahvaljujući saradnji akademskog sa muzejskim sektorom, danas je dostupno svima“ – kazo je Kovačević.

Geografski-maritimni istorijsko-arheološki činioci, ukazuju da crnogorsko primorje krije mnoštvo ostataka i spomeničkih vrijednost, od izuzetnog značaja za podvodna arheološka istraživanja, kazao je Balša Perović iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, koji je otvorio manifestaciju.

Izložba Podvodni kulturni predjeli Crne Gore

“Pregled podvodnih nalazišta našeg podmorja ukazuje da se nalazimo na samom početku njihovog istraživanja. U nedopustivom smo nedostatku za svijetom, u kome se već pedesetak godina ova izuzetno atraktivna grana arheološke nauke, intenzivno razvija primjenjujući najsavremenija tehnička dostignuća za svoje potrebe. Brojni pomorski muzeji i specijalizovani muzeji podvodne arheologije, u kojima su izloženi očuvani ostaci i replike antičkih brodova, kao i nalazi sa podvodnih lokaliteta, pokazuju koliko je veliko turističko interesovanje za ovu izložbu. Valorizovanjem potopljenih tragova pomorstva kao podvodnog kulturnog nasljeđa Jadrana, te korišćenje istih u svrhe razvoja lokalnog turizma kroz inovativne strategije njihovog planiranja, održavanja i promovisanja, pružila bi se jedinstvena prilika formiranja posebne grane održivog turizma, u ovom slučaju ronilačkog i edukativnog”- poručio je Perović.

Izložba Podvodni kulturni predjeli Crne Gore

Nakon otvaranja izložbe, prisutni su imali priliku da kroz VR naočare prošetati do olupina brodova koje se nalaze u Jadranskom moru.

Podsjetimo, na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore je u avgustu 2020. godine započeta realizacija dvogodišnjeg projekta pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) koji je odobren za finansiranje od strane Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Glavni cilj projekta je da doprinese jačanju i diverzifikaciji turističke ponude zasnovane na podvodno-kulturnom nasljeđu regije…

Program:

Podvodni kulturni predjeli Crne Gore
Izvor:M.M.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije