20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rotari Distrikt 2483 Srbija i Crna Gora: Zajedno u globalnoj inicijativi borbe protiv dječije paralize

Rotary club Kotor – foto Boka News

Rotari Distrikt za Srbiju i Crnu Goru na čelu sa guvernerom Aleksandrom Radojičićem i ove godine se pridružuje inicijativi “Mоје putovanje do kraja poliomijelitisa”, čiji je cilj podrška globalnom iskorjenjivanju ove opake bolesti.

Imajući u vidu važnost i neophodnost udruživanja napora u tom pravcu i povodom predstojećeg Svjetskog dana borbe protiv dječije paralize koji se obilježava 24. oktobra, Rotari klub Kotor je i ove godine izvršio uplatu u Rotari Polio Fond u iznosu od 240 eura.

Ovu akciju je pokrenuo Bašar Asfur (Bashar Asfour), rotarijanac koji je u djetinjstvu savladao tešku infekciju i paralizu nogu.

“Kako bi promovisali globalni projekat Rotari Internacionale pod motom “Zajedno, možemo iskorijeniti i spriječiti polio”, 8. oktobra Rotari Distrikt za Srbiju i Crnu Goru organizovaće akciju zajedno sa Crvenim krstom Beograda na kojoj će gost biti pravo Bašar Asfur, a prikupljena sredstva od donacija biće usmjerena u Rotari Polio fond za iskorjenjivanje dječije paralize”, izjavio je guverner Rotari Distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru Aleksandar Radojičić.

“Inicijativa Bašara Asfura ima za cilj podizanje svijesti i prikupljanje neophodnih sredstava za borbu protiv dječije paralize, najvažnijeg projekta Rotari Internacionale. Ističući teške posljedice bolesti svojom ličnom pričom, on će ukazati na važnost vakcinacije i inspirisati mnoge Evropljane da daju lične donacije za podršku ovom Rotari projektu broj jedan. Kao rotarijanac, Bašar Asfur je preuzeo ličnu misiju iskorjenjivanja dječije paralize na globalnom nivou. Njegov put je primjer snage volje i posvećenosti cilju. Do kraja svog putovanja za kraj poliomijelitisa on će preći oko 9.500 kilometara za 55 dana, proći 16 zemalja i sastati se sa rotarijancima iz 30 rotari distrikta. Bašar Asfur će završiti svoje putovanje u gradu Chemnitz u Njemačkoj, 21. oktobra, gdje će svi njemački rotarijanci zajedno proslaviti Svjetski dan borbe protiv dječije paralize”, naveo je Radojičić.

Dječija paraliza – poliomijelitis je veoma zarazna virusna infekcija koja može dovesti do paralize, poteškoća sa disanjem, pa čak i smrti. Rotari Internacionala sa svojim partnerima pokrenuli su Globalnu inicijativu za iskorjenjivanje poliomijelitisa prije više od 35 godina kada je bolest paralizovala više od 1.000 djece svakog dana. Od tada, slučajevi polio virusa opali su za 99,9 posto. Trenutno, samo dvije zemlje, Avganistan i Pakistan, ostaju endemske za poliomijelitis, a prenos divljeg poliovirusa tek treba da bude prekinut. U skladu sa svojom posvećenošću, Rotari ima za cilj da prikupi 50 miliona dolara godišnje u naredne tri godine, uporedo sa Gejts fondacijom koja učestvuje sa dva puta više sredstava. Ovaj prošireni sporazum će iznositi ukupno do 450 miliona dolara za podršku Globalnoj inicijativi za iskorjenjivanje poliomijelitisa, – saopšteno je iz Rotari kluba Kotor.

Najčitanije