16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Luković dobio presudu protiv Damjanovića, Skale Radio i portala Aktuelno

Siniša Luković

Osnovni sud u Kotoru usvojio je tužbu novinara “Vijesti” Siniše Lukovića protiv predsjednika Crnogorske kulturne mreže (CKM) Aleksandra Damjanovića i portala Aktuelno i Skala Radio (njihovih osnivača) zbog povrede prava ličnosti jer su plasirali, odnosno objavili, tekstove i komentare u kojima se novinar vrijeđa i proziva da je državni izdajnik, neprofesionalni plaćenik i slično, saopšteno je iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

U prvostepenoj presudi se, kako se navodi, „Aktuleno“ i „Skala radio“ obavezuju da nakon njene pravosnažnosti uklone sporne tekstove, kao i da objave presudu suda.

“Lukoviću, koga je ispred Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) zastupala avdokatica Maja Živković, je sud za pretrpljene duševne bolove dosudio 1.000 eura odštete – koju treba da plate solidarno Damjanović, „Skala“ i „Aktuelno“”, saopšteno je.

Kako se dodaje u saopštenju, presudu je izrekla sutkinja Narcisa Maja Bošković.

“Siniša Luković je kao novinar lista i portala Vijesti 16.decembra 2021. objavio tekst „Damjanoviću preko 53 000 eura iz tivatske kase“. U njemu je, pozivajući se na službena dokumenta, iznio podatke o tome koliko je novca predsjednik CKM dobio od lokalne vlasti, tokom mandata Demokratske partije socijalista (DPS). https://www.vijesti.me/vijesti/, saopšteno je.

Prema njihovim riječima, u demantiju koji je potom Damjanović uputio medijima, a integralno su ga objavili „Aktuelno“ i „Skala radio“, on je, kako su kazali iz DPNCG, umjesto da reaguje na podatke, kako nalaže Zakon o medijima , vrijeđao autora teksta, tvrdeći da ga plaćaju za pisanje tekstova, da je na sporan način- zloupotrebljavajući profesiju – zapošljavao porodicu i slično.

“U presudi se navodi da je sadržina čitavog teksta, prevashodno citirane rečenice (uvrede – primjedba autora) povredili čast i ugled tužioca, nanoseći mu psihičku bol zbog teških i netačnih optužbi”, saopšteno je.

Navodi se da tekst kao takav ni na koji način ne može biti zaštićen pravom na slobodu izražavanja, već da se radi o prekoračenju granica prihvatljivog govora (član 10, stav 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama).

„Sadržinom teksta pređena je granica, imajući u vidu da se radi o neargumentovanim tvrdnjama ničin dokazanim a uvredljivim, sa očiglednom namjerom da se tužilac diskredituje kako lično, tako i profesionalno…,“ navodi se između ostalog u presudi.

Pored toga, kako je saopšteno, navela je sutkinja, targetiranjem novinara kao državnog izdajnika stvara se opasnost po njegov tjelesni integritet i život.

“Dodaje se da „Aktuelno“ i „Skala radio“ nisu postupali sa dužnom novinarskom pažnjom kada su prenijeli reagovanje Aleksandra Damjanovića integralno, a koje obiluje uvredama i klevetama”, saopšteno je.

Takođe u presudi piše da portali nisu vodili računa o komentarima ispod teksta i, kako se navodi,nijesu uvredljive brisali blagovremeno, na šta su bili obavezni i to, po zaključku suda, pokazuje da nijesu postupali u dobroj vjeri, već naprotiv.

“DPNCG će nastaviti da zastupa i pomaže novinare koji trpe štetu zbog svog posla, koji rade u javnom interesu”, saopšteno je.

Najčitanije