16 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruralni turizam još uvijek zapostavljen

Luštica maslinjak

Doktor Ilija Moric, profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, koji je i uradio prvu doktorsku disertaciju o marketingu u ruralnom turizmu, konstauje da potencijali agroturizma nisu iskorišteni u dovoljnom kapacitetu, te da se sve svodi na individualni napor čovjeka. On naglašava da bi Luštica mogla biti hranilica Crne Gore ako bi bilo adekvatne i sistemske podrške.

– I dalje nema planskog pristupa razvoju. Bila je donesena određena strategija razvoja ruralnog turizma na nacionalnom nivou, što je prekinula korona kriza. Maksima je da se razmišlja globalno, a djeluje lokalno. Takođe, imamo ogroman potencijal kroz oleo i druge grane turizma na Luštici, zaleđu Herceg Novog. Kao zajednica nedovoljno smo učinili da ruralni turizam bude na višem nivou, u smislu kvantiteta i kvaliteta – smatra Moric.

On ocjenjuje da se organska proizvodnja sira, vina, maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih kultura može pokrenuti bez većih investicija, koje su dugo najavljivane na Luštici.

– Na Luštici postoji većinska podrška ovakom konceptu. Na Luštici postoje familije koje rade kvalitetno i to je pokazatelj da potencijal ne treba prepustiti ljudima sa strane. Osnovna maksima je da nam niko drugi neće riješiti egzistenciju i naše probleme. Luštica je uvijek imala i imaće dovoljno dobrih primjera, a bilo bi bolje da se svi aktiviramo, posebno u dijelu zapuštenih maslinjaka ili nekih drugih privrednih kultura, kako bismo obezbijedili bolji život. Ipak, na Luštici je ukupna situacija bolja nego što je bila prije deceniju – kaže dr Ilija Moric.

Dr Ilija Moric – foto Total Montenegro

Moric je i aktivni član Maslinarskog društva Boka, pa ga raduje što broj maslinjaka raste.

– Maslinarsko društvo nabavlja sadnice za svoje članove, promovišići ovu tradicionalnu djelatnost. Po mojoj procjeni u maslinjacima na području Boke godišnje je za oko 4.000 sadnica više. U Crnoj Gori ima 2.000 registrovanih maslinara i preko pola miliona stabala maslina. U prošlosti, na području Boke je bilo preko 300.000 stabala maslina, i sada postoji veliki broj, ali se od tog broja koristi nešto više od jedne trećine. Prisutan je i trend nove sadnje i novih maslinjaka. Dosta je i zapuštenih imanja, posebno pored saobraćajnica. Negativno je što su napušteni stari maslinjaci na Luštici i drugim dijelovima Boke i zato nema opravdanja da se taj dio ne može privesti namjeni – ocjenjuje dr Ilija Moric.

Ono što nedostaje crnogorskom maslinarstvu jeste investicioni bum, odnosno, kako ističe, moglo bi da bude zasađeno još pola pa i više miliona stabala maslina, koje bi bile namijenjene za ekonomski održiv biznis i industriju.

Kružna staza od Tića prema Klincima do vidikovca

Imanje porodice Moric nalazi se u selu Tići sa hercegnovske strane poluostrva. Prije petnaestak godina pokrenuli su porodični biznis. Obnovili su maslinjak, zasadili nove masline, organski se sertifikovali, nabavili mlin za preradu i drugu opremu.

– Zbog propale turističke sezone, usljed pandemije korona virusa, izgubili smo i mi dosta. Za očekivati je blagi oporavak turizma u drugom dijelu ove godine, iako to još niko ne zna, kao i da li će vakcinacija doprinijeti tome.

Proteklih godina smo se oslonili na agroturizam. Paralelno smo radili na proizvodnji maslinovog ulja i drugih proizvoda. Od pojave korone nismo čekali. Završili smo projekat pješačke staze, čiju smo finansijsku podršku dobili na osnovu konkursa Nacionalne turističke organizacije. Promovisaćemo i kružnu stazu koja se proteže od Tića prema Klincima do vidikovca, preko Obosnika i spušta se nazad u selo Tiće. Nismo sjedjeli, iskoristili smo pauzu i već smo završili ovaj infrastrukturni projekat, čime ćemo sačekati oporavak turizma– naglasio je Moric.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije