11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi bježe s Krima, ukrajinska vojska krenula u protuofenzivu

Rat Ukrajna – Krim

Ruski državni mediji izvještavaju da je rekordan broj automobila prešao Krimski most, koji povezuje Krim pod ruskom okupacijom s Rusijom – što sugerira da brojni Rusi koji su se naselili u regiji nakon aneksije 2014. sada bježe.

Institut za proučavanje rata kaže da su napadi na ruske pozicije na Krimu vjerojatno dio veće ukrajinske kontraofenzive.

Nadalje, kažu kako se vjerojatno radi o ukrajinskoj protuofenzivi da bi se povratila kontrola nad zapadnom obalom Dnjipra.

Iako Ukrajina nije potvrdila da stoji iza ovih napada, ISW piše kako je cilj oslabiti ruske opskrbne pravce.

U međuvremenu, ukrajinski general Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, priznao je da ruske snage nastavljaju napredovati u Donbasu, ali je rekao da je situacija pod kontrolom.

“Informirao sam svog kolegu o situaciji na prvoj crti bojišnice. Ona je intenzivna, ali potpuno kontrolirana”, rekao je Zalužni nakon razgovora s kanadskim generalom Wayneom Donaldom Eyreom.

Zalužni je dodao da “neprijatelj nastavlja napredovati duž cijele crte bojišnice. U isto vrijeme, neprijatelj svaki dan izvodi oko 700-800 granatiranja naših položaja, koristeći od 40 do 60.000 komada streljiva.”

Izvor:Index.hr

Najčitanije