16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Susret virtuoza na gitari u Herceg Novom

Vlatko Stefanovski

Tomi Emanuel i Vlatko Stefanovski otvorili 16. izdanje “Guitar Art Summer Fest-a.”

Virtuozni nastupi svjetski poznatog gitariste Tomija Emanuela i balkanskog velemuzičara Vlatka Stefanovskog, zajedno sa Kragujevačkim akademskim orkestrom akordeonista, na najspektakularniji način obilježili su sinoćno otvaranje 16. izdanja „Guitar Art Summer Fest-a”. Sve do ponoći, mnogobrojni Novljani i turisti iz svih krajeva svijeta, imali su priliku da uživaju u jedinstvenom susretu vrsnih umjetnika, na prostoru kultne pozornice tvrđave Kanli kula.

„Kanli kula je večeras epicentar gitarske umjetnosti našeg regiona“, poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, otvarajući Festival.

On je pozdravio ljubitelje muzike, predstavnike ambasada, kao i uvažene goste, te iskazao veliku zahvalnost „Guitar Art Festivalu” i direktoru Bošku Radojkoviću.

,,Tim ove manifestacije, iz godine u godinu, vrijedno, profesionalno i organizovano radi, ulažući ljubav prema muzici i našem gradu, u svaki segment programa. Sa velikim uspjehom, uspijevaju da u festival integrišu, ne samo raznovrsne koncerte, već i edukaciju mladih gitarista i vizuelnu umjetnost. Danas, 16 godina od prvog izdanja, možemo se pohvaliti da Herceg Novi ima jedan od najznačajnijih festivala gitare u regionu,” kazao je Katić.

Tomi Emanuel

Sekretar pri australijskoj ambasadi, Kris Votson, kao predstavnik partnera koji je podržao organizaciju ovogodišnjeg festivala, zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i iskoristio priliku da najavi nastup svog zemljaka, vrsnog Tomija Emanuela.

Emotivno izvođenje pjesama raznih žanrova, kao i predstavljanje hitova sa albuma ,,Najbolje od Tomija”, oduševili su publiku na Kanli kuli, koja je takođe pomno slušala muzičarove monologe u pauzama nastupa. Tokom sabiranja utisaka nakon performansa, umjetnik se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u našoj zemlji.

,,Veoma mi je žao što je koncert bio odložen zbog tragedije koja se dogodila i iskoristio bih priliku da izrazim saučešće porodicama preminulih. Sve što želim je da uživate u mojoj muzici i učinim vaš život ljepšim. Nastup je protekao u sjajnoj energiji. Publika sa Balkana ima posebnu strast, i savjetujem vam da se ne mijenjate. Iako ne mogu da pričam vaš jezik, moja muzika me povezuje sa vama,” poručio je Emanuel i dodao da je u odnosu na 2007, kada je prvi posjetio, naša zemlja doživjela veliku transformaciju. Otkrio je i da je na dan nastupa uspio da se okupa u Plavoj špilji, nadomak Luštice.

Zahvaljujući ,,Guitar Art Summer Fest-u”, gitarista Vlatko Stefanovski i Kragujevački akademski orkestar akordeonista, obnovili su saradnju i priredili nastup za pamćenje. Dirigent orkestra Predrag Kostović izjavio je da su pozitivno iznenađeni organizacijom i posjetom.

Vlatko Stefanovski

,,Za nas je bila čast da nastupimo i predstavimo Kragujevac u Herceg Novom. Ovo je festival koji njeguje i otkriva prave vrijednosti. Kada su posjetioci oduševljeni, to je prava stvar. Vjerujte, ova dva dana su bila i prelijepa i prenaporna. Nadam se, kada sjećanja budemo složili u neke ,,fioke”, da će ovo biti jedna draga uspomena”, ispričao je Kostović.

Da su manifestacije ovakvog tipa od izuzetnog značaja, potvrdio je i Stefanovski, koji je pojasnio da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da svira na Kanli Kuli, boravi u Herceg Novom i uživa u morskom ambijentu. Osim susreta sa mnogobrojnim gledaocima, makedonskog gitaristu je festival nakon deset godina ponovo spojio sa Tomijem Emanuelom.

,,Fino smo se ispričali ova dva, tri dana. Stvarno, razmijenili smo mnogo toga. Mi smo stari pajtaši,” kazao je Vlatko, čija je sinoćna izvedba pjesme ,,Još ne sviće rujna zora” na domaću publiku ostavila poseban utisak.

,,To je jedna od najljepših crnogorskih pjesama. Znate zbog čega volim da sviram tu stvar? Moja majka je obožavala tu pjesmu i od nje sam je naučio. To je prekrasna pjesma i potrudio sam se da je autentično odsviram,” zaključio je Stefanovski.

Guitar art summer fest trajaće do 20. avgusta, a do kraja festivala će na Trgu Mića Pavlovića u Starom gradu, popularnom kao trgu od muzike, nastupiti Duo Duende i Petar Dobričanin, zatim Aleksandar Bubanja, Cenk Erdogan, Tamara Jokić i Dušan Popović Lipovac, pa u finalu Rafael Aguirre i u okviru tradicionalnih „Gitarskih integracija“ najbolji profesori, učenici i studenti klasične gitare u Crnoj Gori. Ulaz na koncerte na Trgu Mića Pavlovića je besplatan.

Najčitanije