16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija na tri dana otvara koridore iz Azovstalja…

Rat u Ukrajini
Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe/Viacheslav Ratynskyi / REUTERS

Sinoć su u gotovo svim dijelovima Ukrajine bila na snazi upozorenja o zračnim napadima.

Eksplozije su zabilježene u regijama Mikolajiv, Kijev, Čerkasi i Zaporižju. Ruske su snage objavile da će tokom jutra prekinuti vatru na čeličanu Azovstalj u Mariupolju i da će od 8 do 18 sati sljedeća tri dana otvoriti humanitarne koridore kako bi se iz podruma evakuirali civili. Među njima je i više od 30-ero djece.

Rusija simulira nuklearne napade

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njezine snage vježbale simulirane nuklearne raketne napade u zapadnoj enklavi Kalinjingrad, između Poljske i Litve uz obalu Baltika.

Ruske snage uvježbavale su pojedinačne i višestruke udare na ciljeve imitirajući lansere raketnih sustava, zračne luke, zaštićenu infrastrukturu, vojnu opremu i zapovjedna mjesta simuliranog neprijatelja, prenosi AFP.

Ruski napadi poremetili željeznički promet u Ukrajini

Ruski napadi na željeznički sustav teško su poremetili željezničke usluge u Ukrajini, rekao je državni operator Ukrajinskih željeznica u srijedu navečer. Prema procjeni željezničkog operatora, oko 20 međugradskih vlakova prometovalo je s kašnjenjem do dvanaest sati.

– Rusija pokušava upropastiti našu logistiku jer nas ne mogu pobijediti na terenu, napisao je na Telegramu predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak. Potvrdio je napad na željeznički objekt u središtu grada Dnjipra. Neprovjerene videosnimke na internetu sugeriraju da je pogođen željeznički most preko široke rijeke Dnepar. Lokalne vlasti objavile su da se željeznička linija zaustavlja na tom mjestu.

Rusija napada željezničke pruge pokušavajući prekinuti isporuku zapadnog oružja Ukrajini. U srijedu navečer u gotovo svim dijelovima Ukrajine bila su na snazi upozorenja o zračnim napadima. Eksplozije su zabilježene u regijama Mikolajiv, Kijev, Čerkasi i Zaporižju.

Donatorska konferencija za Ukrajinu

U Varšavi će se danas održati donatorska konferencija za Ukrajinu, koju zajednički organiziraju Poljska i Švedska. A naša je Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku o slanju četiri milijuna eura humanitarne pomoći Ukrajini. Pozivu na međunarodnu konferenciju odazvale su se i hrvatske tvrtke koje su donirale lijekove i vodu vrijednu milijun eura.

Žestoke borbe u čeličani Azovstalj

Ruske snage prodrle su na teritorij žestoko branjene mariupoljske čeličane Azovstalj, u čijim je podzemnim skloništima ostalo još najmanje 200 civila. Snimke raketiranja čeličane objavila je ruska državna televizija, a paravojska proruskog DNR-a prikazala je zračne snimke uličnih borbi na području tog golemog postrojenja.

Najčitanije