14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija nastavila s raketnim napadima na ukrajinsku infrastrukturu

Posljedice napada u Donecku
Foto: Vladyslav Musiienko / REUTERS

Rusija je optužila Veliku Britaniju da je preduboko uključena u sukob u Ukrajini, upozorivši je da riskira opasnu eskalaciju krize. Rusija je i noćas nastavila s raketnim napadima na ukrajinsku infrastrukturu, ali sustavno unštavanje ukrajinske elektro-energetske mreže zasad se ne odražava na bojištu. No zato se sve više spominje moguće rusko povlačenje s desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Rusija i noćas nastavila s raketnim napadima na ukrajinsku infrastrukturu

Unatoč teškim borbama i svakodnevnim topničkim dvobojima, na ukrajinskoj bojišnici već danima nema znatnijih promjena jer ni jedna strana ne uspijeva ostvariti veće vojne uspjehe. Ruska vojska u najtežem je položaju na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, prije svega zbog logističkih problema. U posljednje vrijeme sve se više nagađa, čak i na ruskim kanalima na Telegramu, da bi se ruske snage odande mogle povući i napustiti grad Herson, jedino regionalno središte koje su ruske snage uspjele zauzeti od početka rata i odakle su uglavnom evakuirani civili, odneseni čak i posmrtni ostaci ruskog kneza Potemkina pa i neki spomenici.

I dok se čeka odlučujuća bitka za desnu obalu u Hersonskoj oblasti, kod Bahmuta u Doneckoj oblasti neprekidno traju teške borbe. Strateški važan grad već mjesecima napada privatna ruska vojska Wagner, ali ne uspijeva ga zauzeti zbog snažnog i organiziranog ukrajinskog otpora. Grad se sve više pretvara u ruševine.

Predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su 4,5 miliona stanovnika već bez struje zbog ruskog neprekidnog uništavanja ukrajinske elektroenergetske mreže.

Rusija u posljednje vrijeme ukrajinsku energetsku infrastrukturu unštava uglavnom vrlo učinkovitim iranskim dronovima kamikazama, a sve se više spominje i moguća iranska isporuka dronova druge vrste, dok NATO posebno zabrinjava mogućnost da Iran Rusiji isporuči balističke rakete kratkog dometa.

U međuvremenu se Rusija sve više mobilizira za rat. Osim mobilizacije 300.000 vojnika, znatno povećava i ubrzava proizvodnju oružja, posebno tenkova i dronova.

Izvor:Hina

Najčitanije