12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Azil na Dizdarici prenatrpan, loši uslovi za boravak pasa – apel građanima da pomognu

Azil-Dizdarica

Prema izvještaju upravnika azila, trenutno su na Dizdarici smještena 143 psa, a da bismo mogli da smjetimo toliki broj pasa morali smo da dodajemo određene djelove i proširujemo kapacitete koliko smo u mogućnosti, kazao je Milovan Benderać


Mnogo je izazova pred preduzećem “Čistoća” DOO, a možda među najvećima, je azil za pse na Dizdarici kojim gazduju. Kapacitet azila je 90 pasa, a u njemu trenutno boravi čak 143. Azil je daleko od reprezentativnog kakav je bio prilikom otvaranja i godinama nakon njega. Nemar je učinio svoje, klima uređaji su “čudom” odavno nestali, baš kao i rasvjeta unutar zatvorenog prostora. Psi spavaju na razjedenim i vlažnim paletama, nerijetko u sopstvenim fekalijama. Vodu piju iz zarđalih prepolovljenih bojlera.Trošne, stare kućice obnavljaju se uz pomoć volontera, koji psima obezbjeđuju ćebad za predstojeću zimu, ljekove i vode ih na tretmane. Tako već godinama. Mjesta u azilu za nove jedinke nema, a rukovodstvo se svakodnevno srijeće ne samo s pozivima građana da uklone pse sa ulica već i s leglima štenaca ili psima koje su zbog starosti vlasnici odlučili da napuste, odnosno ostave pred kapijom azila.

Milovan Benderać, direktor “Čistoće”, kazao je da je uz pomoć lokalnih privrednika započeo radove na proširenju azila.

– Kapaciteti azila za pse na Dizdarici gotovo uvijek su popunjeni, pa u preduzeću nastoje da faznim proširenjima omoguće što humaniji smještaj za veći broj pasa. Završena je priprema zemljanih radova, kanal za odvod voda i zidanje septičke jame. U tom dijelu će biti smješteno 36 odraslih jedinki opasnijih pasa, koje je teže socijalizovati, kazao je Benderać.

Dodaje da su tražili i dobili pomoć od privrednika koji je izveo zemljane radove svojim sredstvima, svojim mašinama i uz rad sopstvenog ljudstva, te da je riječ o prvoj u nizu najavljenih donacija. Azil je trenutno preopterećen brojem pasa koje su vlasnici napustili, a svakodnevno pristižu novi.

– Prema izvještaju upravnika azila, trenutno su na Dizdarici smještena 143 psa, a da bismo mogli da smjetimo toliki broj pasa morali smo da dodajemo određene djelove i proširujemo kapacitete koliko smo u mogućnosti, objasnio je Benderać.

Pored aktuelnog proširenja, u “Čistoći” nastoje da obezbijede dodatni prostor, a prema riječima Benderaća to je oko 140 odvojenih kućica, kako bi psi imali odgovarajuće uslove za život.

Dašo Đurđević, upravnik azila, kazao je da posljednjih dana preuređuju azil u kojem će sadržati 36 kućica s boksovima. Dodatni prostor omogućiće humaniji boravak pasa, a zaposlenima olakšati odvajanje agresivnijih od ugroženijih jedinki.

– Stare kućice smo prefarbali, a nove betonske će biti napravljene. Azil je pretrpan, nemamo više slobodnog mjesta. Kada radovi budu gotovi, samo ćemo malo rasteretiti trenutnu situaciju, nećemo dobiti nova mjesta za prikupljanje jedinki, a svakodnevno nas pozivaju građani da ima pasa po ulicama. Imamo veliki broj prikupljenih pasa, koji u jednom periodu moraju biti izolovani, tako da nam fali pregrađenog prostora, a potrebna je dogradnja još kućica, ukazuje Đurđević.

Apel građanima da pomognu

Slijede hladniji dani, pa su u azilu pripremili drva za ogrev, imaju nešto ćebadi i slame, ali apeluju ukoliko neko može da donira nešto od toga da im se jave.

– Azil se nalazi na velikoj nadmorskoj visini, gdje su zime ekstremne, temperature padaju i do minus deset stepeni, tako da su uslovi vrlo teški. Dosta je štenadi, kojima je najteže da se izbore s velikom hladnoćom. Ulažemo velike napore, gledamo da im pomognemo i da ih što bolje utoplimo, ali uslovi su loši, kazao je Đurđević.

Odnedavno su ostali i bez veterinara, koji je otišao u penziju. Za sada imaju ugovor sa veterinarskom ambulantom u gradu i potrebno je dodatno vrijeme za prevoz pasa do ambulante.

– Nekada vozimo po nekoliko puta od azila do veterinara, što otežava naš rad. U upravi smatraju da veterinar nije potreban, da sve možemo završiti u ambulanti sa kojom sarađujemo, ali mislim da bi bilo povoljnije da imamo veterinara, smatra Đurđević.

Neodgovorni vlasnici

Đurđević ističe da je zapravo najveći problem neodgovornost vlasnika koji ne sterilišu pse, kao i onih koji ih napuštaju.

-Jedan od velikih problema su neodgovorni vlasnici. Ogroman je broj pasa koje drže po kućama dok su mali, a kad odrastu puštaju ih, tako da uvijek imamo jedan broj odraslih pasa na ulici. Ljudi ne vode računa o sterilizaciji i kastraciji, koja je obavezna, upozorava Đurđević.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije