10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija upozorava: Napravi li Ukrajina ovaj korak, počinje Treći svjetski rat

Rusija – Izvor: DIMITAR DILKOFF / AFP

Primanje Ukrajine u NATO moglo bi dovesti do trećeg svjetskog rata, izjavio je jutros u intervjuu državnoj novinskoj agenciji TASS zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov.

“Kijev je svjestan da bi takav korak značio zajamčenu eskalaciju Trećeg svjetskog rata”, rekao je Venediktov, a prenosi TASS. Venediktov je također ponovio rusko mišljenje da je Zapad, pomažući Ukrajini, “izravna strana u sukobu”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je iznenađujuću kandidaturu za brzo članstvo u vojnom savezu NATO-a krajem rujna nakon što je predsjednik Vladimir Putin održao ceremoniju u Moskvi kojom je četiri djelomično okupirane regije proglasio pripojenom ruskom zemljom, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, u New Yorku, tri četvrtine od 193 člana Opće skupštine – 143 zemlje – glasalo je u srijedu za rezoluciju koja je potez Moskve nazvala nezakonitim, produbljujući međunarodnu izolaciju Rusije.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasovanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na Twitteru kako je zahvalan državama koje su podržale “povijesnu rezoluciju” UN-ove Opće skupštine. “Svijet je rekao svoje – ruski pokušaj aneksije je bezvrijedan i nikada ga slobodne nacije neće priznati”, napisao je.

U Bruxellesu se više od 50 zapadnih zemalja sastalo kako bi obećalo dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, posebice oružje za protuzračnu obranu, nakon teških napada koje je ovaj tjedan naredio ruski predsjednik Vladimir Putin kao odgovor na eksploziju na mostu na Krimu. Obećanja saveznika uključivala su najavu Francuske da će isporučiti radarske i protuzračne obrambene sustave Ukrajini u nadolazećim tjednima. Britanija je obećala projektile za protuzračnu obranu, a Kanada je rekla da će, između ostalog, osigurati topničke projektile.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije