17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski vazdušni napadi na Kijev i druge gradove

Posljedice napada na Kijev, Foto: HOR TABURETS VIA TELEGRAM/Reuters

Ukrajinski napad izazvao je ‘ozbiljnu štetu’ u avio bazi na Krimu


Ukrajinska sigurnosna služba SBU i mornarica napali su tokom noći avio bazu Saki na Krimu pod ruskom okupacijom, nanijevši “ozbiljnu štetu” ruskim snagama, rekao je ukrajinski obavještajni izvor.

Ruska vojska je u međuvremenu saopštila da je uništila 19 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Krima i Crnog mora, te nije navela detalje o žrtvama ili šteti.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te navode.

– Udari SBU-a i mornarice pogodili su metu i uzrokovali ozbiljnu štetu opremi okupatora, rekao je izvor, opisujući operaciju u kojoj su prvo korištene bespilotne letjelice, a zatim krstareći projektili Neptun.

Izvor je rekao da se najmanje 12 borbenih aviona i prijenosnih protivvazdušnih obrambenih sistema nalazi u bazi na zapadnom Krimu te da se baza također koristi za obuku operatera bespilotnih letjelica.

Ukrajina je pojačala napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014. dok ukrajinske snage nastavljaju s gotovo četveromjesečnom protuofenzivom.

Kijev je rekao da su u seriji napada na Krim prošle sedmice oštećena dva ruska patrolna broda i uništen sofisticirani sistem protuzračne obrane.

Kijev je u srijedu saopštio da su ukrajinske snage napale zapovjedno mjesto ruske crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu.

Ruski vazdušni napadi na Kijev i druge gradove

Eksplozije su se čule u Kijevu i okolici nakon upozorenja o vazdušnom napadu, rekli su Reutersovi svjedoci.

Vlasti su izvijestile o slanju spasilačkih timova na nekoliko lokacija u glavnom gradu.

Ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da u napadima, koji su se dogodili rano ujutro, ima ranjenih u regijama Kijev i Čerkasi te u gradu Harkivu na istoku zemlje.

– Nemirno je jutro. Čule su se eksplozije u različitim regijama Ukrajine, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Gradonačelnik Vitalij Kličkrekao je da je u Kijevu ranjeno sedam osoba, uključujući devetogodišnju djevojčicu.

Krhotine projektila pale su u središte grada, a oštećen je infrastrukturni objekt i nekoliko nestambenih zgrada, što je izazvalo požar, rekao je.

Klimenko kaže da su oštećeni hotel i nekoliko kioska u Čerkasiju, u središnjoj Ukrajini, a sedam je osoba ranjeno.

Hitna služba objavila je video na Telegramu na kojem se vidi kako spasioci na nosilima iznose ozlijeđenog čovjeka dok bjesni požar.

Ministarstvo unutarnjih poslova i regionalni dužnosnici izvijestili su o eksplozijama u regijama Čerkasi, Harkiv, Hmeljnicki, Rivne, Vinicja, Lavov i Ivano-Frankivsk.

Maksim Kozickij, guverner Lavova, rekao je da su tri ruske rakete pogodile grad Drohobič na zapadu, oko 60 kilometara od poljske granice.

Kozickij je rekao da su pogođeni infrastrukturni objekt i skladišta.

U odvojenom noćnom napadu dvije su osobe poginule u ruskom granatiranju u južnom gradu Hersonu, rekao je guverner Oleksandr Prokudin.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije