11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sa turistima avanturističkog duha stigli i problemi za Službe zaštite i spašavanja

Foto SZP Tivat

Pripadnici tivatske Službe zaštite i spašavanja pronašli su u srijedu popodne bračni par iz Holandije koji se izgubio u reonu iznad Gornjeg Stoliva. Služba je oko 16 sati dobila informaciju da se stariji bračni par izgubio u brdima između Gornjeg Stoliva i Većeg brda. Efikasnom akcijom Holanđani su pronadjeni živi i zdravi oko 18 sati.

Očigledno da se radi o klasičnom nepoštovanju dobro označenih ruta, odnosno obilježenog puta na kojima je jasno označena staza i ruta kretanja, te da su sami krenuli istraživati neke nove staze, što nije prvi slučaj.

Činjenica je da turisti ne poštuju uredno obilježene planinarske staze, ali bi se situacija sigurno promjenila kada bi se usluge traženja naplaćivale, kao što je to slučaj svugdje u svijetu. Tada bi turisti koji se odluče na pješačke ture kako bi uživali u ljepotama Boke Kotorske  i prirodnim ljepotama širom Crne Gore znali šta ih čeka, ako skrenu sa staze i upuste se u avanturu.

Službe zaštite i spašavanja svake turističke sezone troše ljudske resurse ne iz potrebe već iz hira neodgovornih pojedinaca, uglavnom turista.

Ostaje da vjerujemo da će ova problematika biti regulisana i kod nas kao i svugdje u civilizovanom svijetu.

Izvor:M.M.

Najčitanije