3 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD optužuje Rusiju za rušenje drona, Moskva izgred vidi kao provokaciju

Dron

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njegovi borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog “oštrog manevriranja”. No, Pentagon je priopćio da je vojska bila prisiljena srušiti dron MQ-9 Reaper zbog nastale štete nakon udara ruskog zrakoplova.

Moskva izgred s dronom vidi kao provokaciju 

Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Dodalo je da je dron otkriven u blizini ukrajinskog poluotoka Krima.

Moskva vidi izgred u kojem su sudjelovali ruski borbeni zrakoplov Su-27 i bespilotna letjelica američke vojske iznad Crnog mora kao provokaciju, objavila je ruska državna novinska agencija RIA, citirajući Anatolija Antonova, ruskog veleposlanika u SAD-u.

– Ovaj izgred smatramo provokacijom, rekao je Antonov nakon što ga je pozvao američki State Department.

Antonov je rekao da je njegov sastanak u State Departmentu bio konstruktivan i da nije pokrenuto pitanje mogućih posljedica za Moskvu zbog izgreda, izvijestila je RIA.

– Što se nas tiče, ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD-a i Rusije. Mi smo za izgradnju pragmatičnih odnosa za dobrobit ruskog i američkog naroda, rekao je Antonov.

Pentagon: ruski lovac udario u propeler drona

Pentagon je priopćio da je vojska bila prisiljena srušiti dron MQ-9 Reaper zbog nastale štete nakon udara ruskog zrakoplova.

– Jutros u 7.03 po srednjoeuropskom vremenu, jedan od ruskih zrakoplova Suhoj udario je u propeler bespilotne letjelice, zbog čega su je američke snage morale srušiti u međunarodne vode. Nekoliko puta prije sudara zrakoplovi su izlili gorivo i proletjeli ispred letjelice na bezobziran i neprofesionalan način. To presretanje, osim što je nesigurno i neprofesionalno, pokazuje i nedostatak kompetencije, navodi brigadni general Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona.

Američka vojska: ruski lovci Su-27 presreli MQ-9 “Reaper”

Američka vojska je ranije objavila da su dva ruska lovca Su-27 presrela vojni dron MQ-9 “Reaper” te da se jedan od njih s njim sudario. Nekoliko puta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, rekla je američka vojska u priopćenju.

– Naša letjelica MQ-9 je provodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i gubitkom MQ-9, priopćio je general američkog zrakoplovstva James Hecker, koji nadgleda američke zračne snage u toj regiji. Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa zamalo je uzrokovao pad obje letjelice.

– Američki predsjednik Joe Biden obaviješten je o incidentu iznad Crnog mora, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

– Iako je bilo drugih takvih presretanja, ovo je bilo vrijedno pozornosti jer je bilo nesigurno i neprofesionalno i uzrokovalo je rušenje američke letjelice. Dakle, jedinstveno je u tom pogledu, rekao je Kirby.

– State Department razgovarat će izravno sa svojim ruskim kolegama i izraziti našu zabrinutost zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja, dodao je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije