16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Agencija za zaštitu životne sredine pokrenula inicijativu – suzbijaće krivolov koristeći radare

Frontex

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore pokrenuće inicijativu za potpisivanje Memoranduma o saradnji, između Agencije i MUP-a Crne Gore, kako bi koristili radarske, termo-vizijske i CCTV osmatračko-detekcione senzore koi su instalirani u crnogorskom priobalju i akvatorijumu Jadranskog mora, Skadarskog jezera i rijeke Bojane.

Ovo je jedan od zaključaka sa sastanka direktora Agencije Milana Gazdića, načelnika Koordinacionog centra Granične policije Crne Gore Zorana Lasice i predstavnika delegacije FRONTEX-a (Evropska Agencija za graničnu i obalsku stražu).

Kako je saopšteno iz Agencije, razmatrano je definisanje modaliteta buduće operativno-tehničke saradnje, sa ciljem sprječavanja protivzakonitih aktivnosti u akvatoriju i priobalju Skadarskog jezera, Jadranskog mora i rijeke Bojane.

“U sklopu predmetne saradnje moguće je planski ili po pozivu koristiti osmatračke letilice FRONTEX-a i sa njima realizovati misije vazdušnog osmatranja. Na ovaj način obezbijediće se potrebni uslovi za efikasno detektovanje svih protiv-pravnih aktivnosti uz istovremeno obezbjeđenje efikasne reakcije i potrebne koordinacije organa crnogorske bezbjednosti i sigurnosti, uz istovremenu mogućnost korišćenja resursa za potrebe misija traganja i spašavanja, odnosno u svim hazardnim situacijama”, naveli su iz Agencije.

Sa sastanka

Snimke će koristiti i za analizu aktivnosti i kao dokazni materijal u prekršajnom i krivičnom postupku.

“Za očekivati je da će gore navedene mjere u znatnoj mjeri unaprejediti i očuvati stanje životne sredine, kao i suzbijanje krivolova na Skadarskom jezeru, rijeci Bojani i Jadranskom moru. Zaključak sastanka je da će u narednom periodu biti omogućena identifikacija i adekvatna reakcija nadležnih organa, u svim potencijalnim slučajevema zagađenja na moru”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije