10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD želi ruski Wagner proglasiti zločinačkom organizacijom

Sjedište Wagnera
Foto: Igor Russak / REUTERS

Poluprivatnu rusku vojsku Wagner Sjedinjene su Države proglasile kriminalnom organizacijom odgovornom za ratne i druge zločine u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta. Najavile su razotkrivanje svih pomagača te organizacije koja djeluje izvan zakona Ruske Federacije i međunarodnog prava uopće, a osim u Ukrajini prisutna je i u Africi i Siriji.

Dok se zapadni partneri ne uspijevaju dogovoriti oko slanja njemačkih tenkova Ukrajini za oslobodilačku ofenzivu koja se navodno sprema oko proljeća, Sjedinjene Države najavile su jačanje pritiska na međunarodne igrače koji surađuju s grupom Wagnera. Ta organizacija, sada od SAD-a i službeno proglašena kriminalnom, pomaže u održavanju i eksploataciji ruda nekoliko vojnih režima u Africi, ali prvi javno istaknuti optuženik za suradnju s Wagnerom jest Sjeverna Koreja. SAD tvrdi da iz nje grupa Wagner dobiva streljivo za lako topništvo kojim ruska armija navodno oskudijeva.

– Ove snimke od 18. studenoga pokazuju pet željezničkih vagona koji su iz Rusije ušli u Sjevernu Koreju. Idućeg dana ti su vagoni napunjeni i vraćeni u Rusiju. Ne smatramo da je količina materijala mogla promijeniti dinamiku na ratištu u Ukrajini, ali očekujemo da će se dostava sjevernokorejskih sustava oružja nastaviti, rekao je John Kirby, glasnogovornik Ureda za obranu SAD-a.

Najviši ruski dužnosnici godinama su tvrdili da je privatna vojska Wagner izmišljotina medija, jer da ruski zakon privatne vojske ne dozvoljava. Ne dozvoljava ih ni danas, ali od invazije na Ukrajinu maske su pale; takozvani Wagner izvlači iz zatvora na desetke tisuća kažnjenika i šalje ih na prvu crtu. Prema brojnim vojnim analizama, tamo ih tretira kao topovsko meso u bespoštednim nastojanjima da se probiju ukrajinske vojne linije.

– Procjenjujemo da grupa Wagner u Ukrajini ima 50 tisuća pripadnika, od kojih su 10 tisuća vojnici pod ugovorom, a 40 tisuća kažnjenici pušteni iz zatvora. Prema našim informacijama, rusko ministarstvo obrane protivi se metodama novačenja koje provodi grupa Wagner. Unatoč tomu, procjenjujemo da će ta skupina vjerojatno nastaviti regrutirati nove vojnike izravno iz ruskih zatvora, dodao je Kirby.

Šef grupe Wagner, bivši kažnjenik, a danas poduzetnik blizak Putinu, Jevgenij Prigožin, posljednjih mjeseci ubrzano stječe donedavno nezamisliv utjecaj u Rusiji. Otvoreno, i ne ustežući se od uvreda kritizira ruski vojni vrh te se javno s njim spori oko zasluga za aktualne uspjehe u nastojanjima da okruže grad Bahmuta. Oštro napada rusku redovnu vojsku, a hvali ukrajinsku.

– Oružane snage Ukrajine ratuju precizno i usklađeno. Možemo mnogo toga učiti od njih. Ali u svakom slučaju, privatna vojna kompanija Wagner napreduje metar po metar, rekao je Jevgenij Prigožin, čelnik privatne vojske Wagner.

Pritom bez ikakvih javnih posljedica najavljuje teror u Rusiji ne ustežući se ni od bizarnih prijetnji da će se progoniti građane koji koriste YouTube. Njegove jedinice nedavno su izvele javno pogubljenje toljagom nad jednim od svojih vojnika optuženim za izdaju, dok je ured predsjednika Putina poručio da to nije njegova stvar. Prigožin je još od rata u Siriji blizak s dijelom generala u ruskom stožeru, zbog čega se sve više govori o stvaranju paralelne vojne sile unutar ruskog režima. Sada je ta teza ušla i u američke službene izvještaje.

Izvor:HRT

Najčitanije