19 C
Kotor

Slušaj online radio

Smijenjeni odgovorni za nestanak jahte! Butković: “Preuzimam svu odgovornost”

Marina Betina

Misterij nestanka ruske jahte Irina Vu već danima zaokuplja hrvatsku javnost, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković priznao je prije sjednice Vlade u petak propuste u svojem ministarstvu zbog čega su pale i neke smjene.

Butković je kazao kako je proveo nadzor interni unutar Ministarstva mora i prometa sa svim službama te još nekim akterima zaduženima za provedbu odluke o blokadi jahte, javlja Dnevnik.hr. Butković je istaknuo kako je došlo do određenih propusta u resornom Ministarstvu i kako kao ministar preuzima potpunu odgovornost za njih.

“Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Uopće nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene. Kao ministar preuzimam svu odgovornost”, poručio je.

Kazao je kako je razriješio načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio dužan to javiti svim kapetanijama, a razriješen je i voditelj ispostave u Betini  te voditelj lučke kapetanije u Šibeniku.

“Obavio sam s njima razgovor, oni nisu imali namjeru da se to dogodi. To je splet okolnosti i pogreška, vjerujem da se to više neće dogoditi. Poduzele su se dodatne mjere što se tiče nadzora jahti. Ne želim nikoga razapinjati, protiv njih će biti poduzeti stegovni postupci, a potom će se stvari rješavati na sudu”, istkanuo je.

Dodao je kako je Irina Vu zapečaćena, ali se dogodio propust koji se kod drugih plovila nije dogodio.

“Načelnik sektora je treba javiti svim kapetanijama o pečaćenju, a zašto to nije učinio… On je to tumačio na neki svoj način”, dodao je Butković. Na pitanje je li možda bila riječ o namjeri, kazao je da ne zna.

Kako se i zašto ovo konkretno dogodilo nije znao objasniti jer je kako je rekao tijekom zadnjih 30 godina bilo puno zapečaćenih plovila. Lučke kapetanije su sada dobile zadatak da jednom dnevno obilaze plovila koja su pod blokadama, zatražen je i nadzor kamerama…

“Jahti koja je sada u Turskoj ukinuta je svjedodžba tako da dalje nije sposobna za plovidbu”, rekao je Butković.

Najčitanije