16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sadnjom biljaka obilježen Evropski dan parkova

Veliki gradski park Tivat

Povodom obilježavanja Evropskog dana parkova danas su u Velikom gradskom parku zasađene dvije sadnice pinjola (lat. Pinus pinea L). Prisutne je pozdravila Milica Manojlović, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora, koja je kroz interakciju sa djecom iz Muzičke škole Tivat i JPU “Bambi”, kazala da parkovi takođe rastu i imaju rođendan koji se ovom prilikom obilježava. Polaznici Muzičke škole Tivat su zatim horski pjevali pjesme, nakon čega je Maja Đoković, zamjenica šefice službe zelenila u “Komunalno” d.o.o. Tivat, zajedno sa zaposlenima u tom preduzeću djecu učila kako se sade i njeguju biljke. Djeca su potom zalila zasađene biljke, a onda sa zaposlenima u komunalnom preduzeću presađivala sadnice žbunja za živu ogradu.

Evropski dan parkova (24. maj) je prvi put obilježen širom Evrope 1999. godine, a već naredne godine i u Tivtu. Akcija se tradicionalno održava u Velikom gradskom parku, koji je jedan od najvećih i najstarijih parkova u Crnoj Gori, sa brojnim starim i rijetkim stablima i ukrasnim grmljem, i dobro očuvanom izvornom koncepcijom. Prisustvo egzotičnih vrsta vezuje se za pomorsku djelatnost i pomorce, koji su donosili sadnice iz raznih krajeva svijeta. Zahvaljujući tome, danas u parku imamo impozantne primjerke himalajskih kedrova, pinjola, alepskih borova, čempresa, kao i vrste koje su izuzetno rijetke na ovim prostorima – kalifornijski čempres i bidvilova araukarija.

U drugoj polovini XX vijeka park je bio paušalno i neadekvatno njegovan, što je rezultiralo postepenim osiromašivanjem biljnog fonda i oštećenjem građevinskog fonda. NVO “Evropski dom Tivat” je 2000. godine pokrenuo akciju “Veliki gradski park – zaboravljena ljepota”, čime je obnovljen građevinski fond (staze, ivičnjaci, podzidovi, atmosferski kanali i taložnici), izgrađen dio javne rasvjete i postavljen mobilijar. Tokom 2006. godine pokrenuta je akcija “Vaše stablo u našem parku”, koja i dalje traje i kroz koju svako može, povodom obilježavanja nekog važnog događaja u svom životu, da donira odgovarajuću sadnicu za sadnju u parku, uz prethodno savjetovanje sa upravljačem “Komunalno” d.o.o. Tivat oko odabira vrsta, uzgojnog oblika i veličine sadnica.

Danas je ovo područje zaštićeno prirodno dobro, za njegovu obnovu postoji stručna dokumentacija i plan upravljanja, a njime upravlja “Komunalno” d.o.o. Tivat, koje se brine o parku. Evropski dan parkova obilježava se u prvom redu nabavkom i sadnjom biljaka radi obnove biljnog fonda, kao njegove najranjivije gradivne komponente.

Osim zasađenih sadnica pinjola, nabavljeno je još nešto više od 20 sadnica ukrasnog drveća i oko 280 sadnica ukrasnog grmlja, koje će u narednom periodu biti zasađene na odgovarajućim lokacijama u parku. Sadnice je, pored Sekretarijata za uređenje prostora, donirala Turistička organizacija Tivat i “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Tivat. Akciji su se pridružili i predstavnici Odbora za zaštitu Velikog gradskog parka. Predstavnica Turističke organizacije Tivat najavila je, svakog petka od 1. juna, organizovanje besplatnih dvojezičnih tura kroz gradski park uz pratnju licenciranog turitičkog vodiča, za sve posjetioce našeg grada i naravno sve zainteresovane građane.

Zahvaljujemo donatorima i učesnicima u akciji, kroz koju težimo da izuzetno vrijedan prostor Velikog gradskog parka očuvamo i unaprijedimo, uz nadu da ćemo ovakvu tradiciju nastaviti i ubuduće.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije