19 C
Kotor

Slušaj online radio

“San ljetne noći” na Kanli kuli

Operosa

Muzičko-scenski performans “San ljetne noći” koji je pripreman pun mjesec izveden je sinoć na Kanli kuli u finalu  Operossa Montenegro opera festivala. Osnivač Operosse i umjetnički direktor Ketrin Hataja  pozdravila je publiku i učesnike  a potom je  uslijedila i dobrodošlica  predsjednika Opštine Stevana Katića.

-Operosa Montenegro Opera Festival nam u ljetnjim noćima donosi umjetnost koja ima moć da kao najljepši san ozari duh i obogati nas na jedinstven način. Djelo u kojem ćemo večeras uživati, „San ljetne noći“ izdvaja se od drugih Šekspirovih tekstova na sličan način kao što se Operosa festival razlikuje od svega što u Crnoj Gori
imate priliku da vidite – odstupa od onoga na šta smo navikli, uspijeva da nas nanovo iznenadi, obraduje i edukuje o modernim smjerovima i stilovima u ovoj složenoj umjetnosti.Ovogodišnje izdanje festivala izdvaja se i jednim novim aspektom – uključivanjem lokalne zajednice, i to mladih ljudi iz našeg grada u kreiranje opere, poručio je Katić.

Mendelsonovim “Snom ljetne noći”  zaokružen je program Operossa festivala koji je ove godine okrenut promociji crnogorskih mladih talenata, i edukaciji mlade publike. Od ove godine Operosa otvara novo poglavlje u saradnji s lokalnim obrazovnim institucijama i školama kroz Operosa Community program. Shodno tome u ovogodišnjem
festivalu učestvovalo je  20 bokeljskih tinejdžera, učenika muzičke škole iz Podgorice, crnogorskih mladih talenata. Operossa Montenegro orkestar i već iskusni umjetnici. Milica Lalošević, Vesna Đurković, Vladimir Vučković briljirali su na sceni dok na je fenomenalni mladi puk Dragan Sekulić narativno uvodio u priču prisutne.

U osvrtu na ovogodišnji festival iz Operosse naglašavaju: podrška UNDP-a uz titulu „Zelenog festivala“ odražava našu međusobnu misiju za bolju budućnost generacija kako u očuvanju opere tako i naše planete. Kada se kratko osvrnemo, Operossa festival ove godine može da se pohvali sa četiri premijere od kojih su dve izuzetno važne za mlade ljude, edukativna opera o vršnjačkom nasilju Be My Superstar u saradnji sa LOD muzičkim teatrom iz Belgije kao i San Ljetnje Noći koji promoviše mlade crnogorske talente. Veče Kamerne Muzike je performans na kome je mladi kompozor Jug Marković imao prilike da predstavi svoje kompozicije. Mlade operske pjevačice Jana Cvetković i Milena Damjanović predstavile su svoj talenat u najboljem svjetlu, međutim ništa ne bi bilo moguće bez maestralnog gudačkog kvarteta Operosa strings, bez cijenjenih sponzora i podrške, kao i lokalnih institucija.

Operossa festival najavljuje veliku premijeru opere “Rigoleto” sledeće godine, u punom vokalno-orkestarskom sastavu kao i internacionalna imena, koja će kreirati performans za pamćenje, a čije pripreme počinju za nekoliko dana. Svi lokalni umjetnici mogu pratiti datume audicija na Operosa društvenim mrežama.

Najčitanije