13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“San o Boki” na 54. Prazniku mimoze: Sjećanja sa sunčane strane Herceg-Novog i vjera u bolja vremena

San o Boki

Jedinstveni novski mjuzikl „San o Boki“ sinoć je na 54. Praznik mimoze donio priču o ljepoti i duhu Herceg-Novog, nostalgični osvrt na prošla vremena i pogled ka budućnosti ispunjen optimizmom. Ovaj dinamični komad je pred novskom publikom izveden osmi put, još jednom pred punim gledalištem. Da je pozitivnu atmosferu na sceni i publika osjetila, bilo je jasno po čestim aplauzima kojima je reagovala na pjesme, plesne tačke i šaljive dosjetke.

Radnja ovog mjuzikla u četiri slike, u produkciji i organizaciji NVO „Bruna“ iz Herceg-Novog, donosi „sjećanja sa sunčane strane” Herceg-Novog, smještena u svečanu salu davno porušenog hotela “Boka”, 1934. godine. Komad predstavlja omaž legendarnom hotelu i njegovim slavnim posjetiocima, među kojima su čuveni gradonačelnik Herceg-Novog Mirko Komnenović, Kralj Aleksandar, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, kapetan Miroslav Štumberger, dječaci Vojo Stanić i Zuko Džumhur, kao i novski oriđinali Lalo i Majo.

San o Boki

Izrazila je zadovoljstvo što je „San o Boki“ dio programa Praznika mimoze, naročito zbog toga što su neki od motiva u ovom komadu upravo mimoza i fešta: „Ono što krasi Herceg-Novi to je mimoza. Mnogo mi je drago što je opet sala bila puna i što je publika lijepo reagovala i uživala sa nama“.

San o Boki

Puno gledalište na osmom izvođenju kod kuće predstavlja vjetar u leđa cijeloj ekipi, navodi glumac Danilo Babović kojeg smo sinoć gledali u dvije uloge, kao Miloša Crnjanskog i Kralja Aleksandra. Kako kaže, komad je spakovan „po mjeri, kako su se i nadali“, a reakcije publike to potvrđuju.

„Ja sam bio oduševljen jer je rad tako glatko tekao, i u onom vremenu korone, išlo je sve po planu, bilo je dosta pjesme iza scene kao i na sceni, mi smo radili kao tim ljudi koji se zna i funkcioniše stotinu godina“, navodi Babović i dodaje: „Nije bio problem ni sa klincima, koji su genijalni, ni sa pjevačima, muzičarima, plesačima iz „Diana“, to se sve spojilo u predstavu, što potvrđuje i publika, osmi put puna sala“.

San o Boki

U ulozi mladog Zuka Džumhura sinoć je Luku Dubaneka zamijenio desetogodišnji Andrija Lučić, najmlađi član ekipe, kojem je ovo bilo prvo izvođenje. Govoreći o svojim utiscima, kaže: „Lijep je osjećaj znati da su mene izabrali od sve djece, to je čast. Sa starijim kolegama sam se dobro složio pošto je svako bio prijateljski nastrojen i dobar prema meni“.

Ovu predstavu omogućili su: producentkinja Mirela Šćasni, scenograf i dizajner Vojislav Kilibarda, koreografkinja Antonija Đurović Novoselac, kostimografkinja Vesna Vukićević, Vitka Vujinović zadužena za odnose sa medijima i Vladimir Racković za muzičke aranžmane i postprodukciju.

San o Boki

Uloge tumače: Goran Slavić, Dejan Đonović, Miloš Pejović, Andrej Božanović, Miroslav Bobo Milanović, Danilo Babović, Zoran Trojanović, Maja Lukšić, Milica Milanović. Zagorka Komljanović, Sara Janjić, Andrija Rašović, Luka Dubanek/Andrija Lučić, Luka Gardašević i Lara Kovačević. Balerine u mjuziklu su: Sanja Đurić, Sara Giga, Mia Mišević, Andrea Proročić i Vanja Raičević. Orkestar čine Đuro Poznanović, Radovan Čeprnić i Slobodan Bobo Janjić. Za tehniku su zaduženi Jana Jakšić i Matija Janjić. Snimatelj soundtrack-a je Stevan Tomašević.

Publika reaguje na lijepo raspoloženje i energiju, dobar odnos ekipe na sceni i širenje lijepog glasa o Herceg Novom, ističe producentkinja mjuzikla, Mirela Šćasni.

San o Boki

„Cijela ta kombinacija, malo smijeha, malo sjete, malo tuge i nade za bolju budućnost, sve je to nešto što prija publici“, kaže Šćasni. Kako dodaje, utisak na gledaoce ostavlja to što „San o Boki“ donosi duh starih vremena, onog perioda kada u u Herceg-Novom živjeli i stvarali veliki umjetnici, ali i ono što je lajtmotiv ovog komada – „bolje vrijeme će doći“.

Mjuzikl stvaran prema scenariju Peđe Ristića, a u režiji i dramatizaciji Petra Pejakovića, izvodi 25 glumaca, vokalnih solista, članova orkestra i plesača. Šćasni objašnjava da rad sa ovako brojnim ansamblom predstavlja veliki izazov, ali trud je urodio plodom i zadovoljni su ishodom.

Najčitanije