15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Saniraju Kulu srednjevjekovnog ljetnjikovca “Buća–Luković”

Potpisivanje ugovora

Sekretarka sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat, mr Dubravka Nikčević, potpisala je sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem Ugovor za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera na Kuli Buća–Luković, za koji je ovo ministarstvo opredjelilo 50.000,00 eura.

Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019.godinu obuhvata 85 projekata i programa predloženih od državnih  i opštinskih ustanova i organa uprave iz oblasti kulturne baštine, uključujući i druge subjekte. Ugovori su potpisani sa 33 realizatora iz reda nacionalnih i opštinskih javnih ustanova, samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine i organa lokalne samouprave.

Buća Luković foto Boka News

„Programom su tretirane i prezentacija i popularizacija kulturne baštine, edukacija i doedukacija stručnog kadra i tehničko-tehnološko osavremenjivanje lokalnih i nacionalnih institucija sa ciljem unapređenja uslova za obavljanje muzejske, bibliotečke, kinotečke, arhivske i konzervatorske djelatnosti. Programom zaštite i očuvanja za 2019.godinu izdvojeno je 1.132.000,00 eura.“- istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na svečanom potpisivanju Ugovora upriličenom u Ministarstvu kulture.

Sprovođenjem konzervatorskih mjera na kuli ljetnjikovca Buća–Luković su planirane aktivnosti na unaprjeđenju stanja objekta i adekvatnom tretmanu samog kompleksa, poboljšanju kvaliteta pružanja usluga JU Muzej i galerija Tivat kroz njegovu bolju dostupnost, prezentaciju i turističku valorizaciju.

Ljetnjikovac „Buća-Luković“ jedan je od najprepoznatljivijih obilježja Tivta. Nalazi se u centru grada, a podigla ga je poznata kotorska srednjevjekovna vlastelinska porodica Buća. Ovaj kompleks predstavlja skladnu renesansnu cjelinu sa ponekim detaljom kasne gotike. Sastoji se iz pet objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice – kapele posvećenu Sv. Mihovilu, te kule sa monumentalnom ulaznom kapijom. Nekada je do njega kroz veliki vrt, vodila kamena pristupna staza od mora sa 130 ukrasnih kamenih stubova, ali ona više ne postoji jer je na tom dijelu kompleksa prije 40-tak godina izgradjena tivatska ljetnja pozornica.

Buća-Lukovic-staro arhiv Boka News

Poznati ljetnikovac krajem 19.vijeka otkupio je konte Marko Luković, pomorski kapetan i brodovlasnik iz Prčanja. On je onda dio tog imanja ustupio Opštini Tivat, odnosno Carskoj i Kraljevskoj Ratnoj mornarici Austro-Ugarske (K.u.K. Kriegsmarine) za izgradnju pomorskog Arsenala u Tivtu, čime je počela i postepena degradacija nekada velelepnog kompleksa.

Danas ovaj revitalizovani spomenik ima ovovremenu namjenu: stambena zgrada pretvorena je u galerijski prostor, a nekadašnji vrt u ljetnju pozornicu. U atrijumu ljetnjikovca uredjena je mala tzv. kamerna otvorena scena tuivatskog Centra za kulturu.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije