23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Saobraćaj povremeno u kolapsu, djeca ostala bez puta do škole

Tivćani sve više gube strpljenje zbog haosa koji na glavnoj saobraćajnici u tom gradu – Jadranskoj magistrali, izazivaju radovi na izgradnji nedostajućeg kraka regionalnog vodovoda za spajanje opštine Herceg Novi na taj sistem.

Zbog radova koji traju već duže od pola godine i koji su prema prvobitnim najavama, trebali da se završe još 20.oktobra, na nešto prko 2 kilometra dužine magistrale na potezu od glavnog ulaza za Porto Montenegro na istoku, do Opatova za zapadu, trenutno se na čak tri mjesta nalaze semafori i saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom. Pri tome dolazi ne samo do klasilnih zastoja, već čak i povremenih pravih kolapsa saobraćaja.

„Jutros sam čekao u koloni oko 35 minuta, a dužina kolone je bila najmanje 800 metara,  jer je semaforska signalizacija u jednom pravcu tako podešena da zeleno svijetlo traje toliko dugo tj. kratko, da stvara zakrčenje. Na moj poziv dežurnoj službi tivatske policije rečeno mi je da su “čuli za zakrčenje od kolega” i da će poslati patrolu. Izvođač radova daje sebi za pravo da pored semafora postavi radnika koji dodatno stopira saobraćaj “jer centriraju cijevi i ne zna se do kad će trajati”, a da pri tom ne obavijeste AMSCG o blokadi-obustavi saobraćaja za koje nemaju rješenje. Policija reaguje i  pod rotacijom propušta kolonu tek nakon poziva AMSCG i vozača. Nerijetko se dešava, kad  semafor signalizira zeleno, da se na dijelu puta ispriječi bager koji “koristi priliku da još koji put “zamahne kašikom” i na taj način pravi zakrčenje.”- ispričao nam je jedan od ogorčenih građana, Vladislav Bubanja. On se puta “ima li iko u državi čija je nadležnost da prati sve što je vezano za ove radove na magistrali u Tivtu, između ostalog i regulaciju saobraćaja.”

Najnoviji dio prekopane trase magistrale na potezu od skretanja za Porto Montenegro do kružnog toka na Seljanovu posebno je klritičan jer su građevinari što u trupu magistrale postavljaju vodovodne cijevi sa jedne, odnosno građevinari “Bemaxa” koji utvrđuju temeljnu jamu objekata novog krila Porto Kontenegra – Boka Place-a, sa druge strane, bukvalno uništili i blokirali jedinu ovdje raspoloživu pješačku statu sa donje strane magistrale. Stoga je ona u najvećoj mjeri neprohodna za pješake pa su djeca iz Lastve i sa Seljanova koja ovuda idu u OŠ “Drago Milovič” i Srednju školu “Mladost” primorana da se bukvalno provlače kroz samo gradilište i između automobila čiji se nervozni vozači naizmjenično mimoilaze na jednoj otežano prohodnoj kolovoznoj traci ceste. Tivatske saobraćajne policije nema na licu mjesta gdje je situacija najkritičnija sa stanovišta ugrožene bezbjdnosti djece i ostalih pješaka, ali zato patrola povremeno dežura na kružnoj raskrsnicui na Seljanovu kako bi uhvatila i sankcionisala vozače koji povremeno prođu kroz crveno svejtlo na privremeno postavljenim semaforima.

Građani koji žive na Seljanovu, u Donjoj Lastvi, na Opatovu i pogotovo oni u Lepetanima koji do svojih kuća moraju proći čak tri ovakve blokade na magistrali, su ogorčeni maltretiranjem koje trpe već duže od pola godine i načinom na koji izvođač radova, konzorcijum “Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer” obavlja ovaj posao. Tako naprimjer, iako su cijevi tu postavljene već  duže od mjesec dana, prekopana dionica magistrale dužine oko 500 metara na potezu od hotela “Tivat” na Seljanovu prema Donjoj Lastvi još uvijek nije dovedena u prvobitno stanje. Prije desetak dana zatrpani rov je presvučen samom osnovnim – nosećim slojem asfalta koji je par centimetara niži od ostatka kolovoza, pa vozači pštećuju automobile i cijepaju gume na oštrim ivicama koje dijele dva različita sloja asftala. Trotoari na mjestima gdje su cijevi takođe već poodavno postavljene, ni do danas nisu sanirani, već su ostali raskopani i neprohodni za pješake. Zbog svega toga Tivćani traže od opštinske uprave da preduzeme energičnije mjere i sankcioniš kompaniju Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz Budve kao investotora, odnosno konzorcijum izvođača radova zbog toga što građani već više od pola godine ne mogu normalno da koriste najprometniju gradsku saobraćajnicu, odnosno da investitoru i izvođaču, Opština u punoj mjeri naplati komunalne takse za privremeno zauzimanje javnih površina i oštećivanje gradske infrastrukture.

Iz “Regionalnoj vodovoda” ranije su poručili da će radovi vrijedni 1,8 miliona eura na izgradnji 3,2 kilometra dužine nedotajućeg cjevovoda u Tivtu, radi spajanja opštine Herceg Novi na taj system, biti navodno završeni do 20. decembra.

Izvor:S.L.

Najčitanije