7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

SDP i opozicija grad prepustili u ruke Komnenovića?

Danas u sali SO Tivat

Ni drugi pokušaj održavanja 11. redovne sjednice Skupštine Opštine Tivat danas nije uspio jer lokalni parlament opet nije mogao zasijedati zbog nedostaka kvoruma.

U vrijeme koje je zakazao predsjednik SO Andrija Petković (BF) u sali se pojavilo samo 14 odbornika vladajuče koalicije građanskih listi NP-BF-GB, dok nije došao niko od ukupno 15 odbornika opozicionih DPS, SD i HGI, kao ni jedini odbornik SDP, Aleksandar Đurović.

SDP koja je do početka septembra davala parlamentarnu podršku manjinskoj vlasti koalicije triju građanskih listi najavila je da to neće više činiti, pravdajuči takav svoj potez navodnim klerikalizmom i srpskim nacionalizmom koji po njima, promovišu NP, BF i GB. Đurović je kansije u svojim medijskim nastupima te razloge vrha svoje partije relativizovao i sveo na navodno „neuvažavanje SDP-a“ od strane njihovih dotadašnjih političkih partnera, jer Đurović nije pozivan na sjednice Kolegijuma predsjendika SO, iako na to po Statutu, uopšte nije imao pravo jer nije predsjednik bilo kojeg kluba odbornika. Đurović je pozvao predsjednika SO Andriju Petkovića i  gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) da podnesu ostavke jer su „ostali bez legitimiteta“ time što više ne raspolažu jansom skupštinskom većinom, ali u međuvremenu tivatska SDP koja je povzukjla podršku lokalnoj vlasti, nije povukla niti jednog od svojih desetak predstavnika po odborima direktora i savjetima ustanova opštinskh preduzeća i javnih ustanova u Tivtu.

Lokalni parlament u Tivtu ima 32 odbornika, pa je Đurović svojim odlučujučim 17. glasom, davao natpolovičnu većinu aktuelnoj tivtskoj valsti, ali i omogućavao kvorum. Objavu SDP-a da do daljnjeg više neće učestvovati u radu Skupštine Opštine iskoristila je opozicija pa DPS, SD i HGI takođe bojkotuju sjednice nastojeći da na taj način izazovu vanredne lokalne izbore.

Opština Tivat
Opština Tivat

Posljednju sjednicu lokalni parlament inače, održao je krajem juna mjeseca a po Zakonu o lokalnoj samoupravi, ako se duže od šest mjeseci, ne ostvaruju funkcije lokalne samouprave Vlada šalje upozorenje predsjendiku Opštine i ako se stanje ne popravi, može potom da ga razriješi dužnosti. Međutim, zakon je predsjedniku Opštine dao široka ovlašćenja pa on može sam da „privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti.” Ove odluke predsjendika Skupštiuna treba da potvrdi na prvoj sjednici kada bude u mogućnosti da se sastane, a ukoliko ih ne potvrdi, one prestaju da važe u roku od tri mjeseca od dana donošenja.  To znači da Komnenović na raspolaganju ima sve mehanizme da bukvalno sam upravlja najbitnjim funkcijama grada i da vanredni lokalni izbori koje SDP i opozicija pokušavaju da izatovu bojkotom parlamenta, nisu još ni izbliza na vidiku, tim prije što Zakon o lokalnoj samoupravi nigdje ne propisuje da se SO po automatizmu raspušta ako ne održi sjednicu najmanje jednom u tri mjeseca.

Gradonačelnik Komnenović nije želio da komentariše što će dalje preduzimati, a predsjednik SO Andrija Petkovič kazao je da će ispoštovati Statutom propisanu proceduru i zakazatiu prvo sjednicu Kolegijuma predsjednika SO, a onda i novi termin za održavanje sjednice lokalnog parlamenta.

„Još uvijek smo daleko od toga da razmipšjamo o nekim „vanrednim okolnostima“ ili vanrednim mjerama. Mislim da je aktuelna lokaln vlast u Tivtu dokazala da je više nego sposobna da upravlja gradom. Pokazuju to i rezultati koji se naročito vide u gradskoj kasi i koji su i najbitniji našim građanima.“- kazao je novinarima predsjendik tivatsko parlamenta Andrija Petković aludurajući na činjenicu da je koalicija NP-BF-GB za manje od godinu dana jupravljanja Tivtom, vratula sve kratkoročne dugove koje joj je u nasljeđe ostavila bivša gradsak DPS-SD-HGI uprava i grad sa pozicije budžetskog minusa od 4 miliona eura, dovela poziciju da sada ima preko 4,2 miliona eura svježeg novca na svojim računima i da mora donositi rebalans budžeta zbog viška prihoda u odnosu na plan.

Petković je kazao da je „bojkot demokratsko sredstvo“ i da opozicija i SDP imaju pravo da ga koriste.

„Ipak, u ovoj situaciji kada zaista ne postoji nijedan opipljiv razlog za takvo nešto, smatram da bojkotu nema mjesta. Svi mi prema građanima Tivta imamo odgovornost i stim u vezi obavezu a omogućimo donošenje odluka koje, poput rebalansa i uvećanja gradskog budžeta, omogućavaju ne  samo pozitivan pomak, već napredak kakav se u Tivtu dugo,dugo godina nije vidio. Šteta je što ovako, neke nesuvisle i neopravdane političke odluke upravljaju sudbinom običnih ljudi koji zavise od budžeta čije smo dugogve sanirali i kasu napunili i preko onoga što smo i sami očekivali da ćemo postići.“- prokomentarisao je Petković.

Izvor:S.L.

Najčitanije