10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

SDP ponudio plan za rješavanje političke krize u Kotoru – predlažu referendum …

Kotorske zidine jul 2018. foto Boka News

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Crne Gore pozvalo je predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića da sa svojom partijom – Demokratskom Crnom Gorom do 23. aprila podrži raspisivanje opštinskog referenduma sa pitanjem “da li ste da se dogradi Luža (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera”. Predsjedništvo te partije uputilo je konkretan poziv za prevazilaženje političke krize u Kotoru.

Saopštenje SDP-a prenosimo integralno.

“Poučeni hrabrom pobjedom građana Bara i Žabljaka u odbrani svoje opštine od devastacije koju su, kao i u Kotoru, Ministarstva odobrila, odlučni da spriječimo dalekosežne devastacije koje bi dogradnje operativne obale (Luže) za mega kruzere napravile u zoni Zaliva kao spomeniku kulture prve kategorije pod zaštitiom UNESCO-a.

Čvrsto uvjereni da je kršenje temeljnih zakonskih propisa za neki grad, posebno takvog značaja kao što je Zakon o zaštiti prirodnog i kultumo-istorijskog područja Kotora, nedopustivo za svaku lokalnu zajednicu, a posebno Vladu koja tome da legitimitet.

Svjesni da gradnja na vratima od Starog grada premašuje mandat jedne vlasti i predstavlja jedno od najvažnijih pitanja o kojem građani Kotora moraju odlučiti neposredno,

Podsjećajući da ne postoji saglasnost o pitanju dogradnje operativne obale (Luže) među predstavnicima građana, pa treba pitati građane direktno.

Istovremeno cijeneći delikatnost političke situacije, potrebu opozicione saradnje i predloge opozicionih kolega, a koje predsjednik opštine nije konsultovao kad je sam odlučio o sudbini vrata od grada.

Luka Kotor – foto Boka News

POZIVAMO PREDSJEDNIKA OPŠTINE KOTOR DA SA SVOJOM PARTIJOM DO 23 APRILA 2019.GODINE:

  1. Podrži raspisivanje lokalnog kotorskog referenduma sa pitanjem “ Da li ste da se dogradi LUŽA (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera”.
  2. Dostavi Skupštini opštine Kotor na odlučivanje odluke iz njene nadležnosti koje je sam donio u njeno ime na Skupštini Akcioonara AD Luka Kotor , kako bi se o njima Skupština opštine mogla izjasnili, a građani upoznati sa aktima koje su donešeni u njihovo ime.
  3. Javno se obaveže da u slučaju odgovora “NE” od strane građana na referendumu ili bilo kojeg zahvata u akvatorijumu bez zakonskih preduslova i saglasnosti UNESCO-a podnijeti ostavku odmah.

Nadamo se da će g-din Jokić prihvatiti ponuđeno, a nudimo mu povratak na elementarno demokratsko ponašanje – da se mišljenje građana mora ćuti ida se zakoni moraju poštovati. Ovim smo usaglašeni sa predlogom PZP-a za ižjašnjenje građana.

U cjelosti podržavajujući osnovanost primjedbi koje je Opštinski odbor SDP Kotor uporno i javno iznosio u posljednjih godinu i po dana, Predsjedništvo SDP poziva odbornike Socijaldemokratske partije da u slučaju validnog prihvatanja ove ponude, odustanu od glasanja za raziješenje g. Jokića na sjednici SO zakazanoj za 24.04.2019. godine i pruže mu još jednu šansu da ispravi greške i štetu koju je učinio.

Kotor – foto Boka News

Ukoliko g-din Jokić odbije našu ponudu da građani odlučuju o pitanjima koja dugoročno utiču na Kotor, ili nastavljajući da krije odluke, onemogući da se Skupština izjasni o pitanjima iz sopstvene nadležnosti koje je g-din Jokić preuzeo, nećemo dozvoliti da, uprkos medijskim spinovima, sopstvene nezakonitosti dalje sakriva ‘opozitionarstvom’, kao što DPS pokušava lopovluk prikriti ‘patriotizmom.

Svima koji su iz nedovoljne upućenosti ili sitnih nejavnih interesa pokušali da satiraju Kotor i uz njega SDP, podsjećamo da je Socijaldemokratska partija Crne Gore 2004. godine dala presudan doprinos da građani, pošteni mediji, nevladin sektor i opozicija ODBRANE TARU OD POTAPANJA, tako da će SDP i sada odbranltl i Kotor od ZATRPAVANJA MEGA KURZERIMA.“ – kaže se u sopštenju SDP-a Kotor.

Najčitanije