14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Sedmi međunarodni filmski festival FORTECA – film “Drugi čin” za početak

POSTER FORTECA

Najnovija filmska ostvarenja autora iz Švedske, Finske, Danske Amerike, Kine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije i Slovenije očekuju posjetioce VII FORTECE


Sedmi međunarodni filmski festival FORTECA  biće održan od 26. – 30. jula na Trgu ispred crkve Sv. Nikole u Perastu, gdje će tokom pet dana i noći biti prikazana najnovija ostvarenja nordijskih zemalja -Švedske, Finske, Danske, zatim iz Amerike, Kine, te regiona – Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Otvaranje festivala najavljeno je za srijedu, 26. juli u 21 sat na Peraškom trgu, kada će biti prikazan švedski film “Drugi čin”,  s poznatim švedskim glumcima Lenom Olin (Lena Olin) i Ralf Larsgord (Ralf Lassgård). Svi filmovi će imati prevod na engleski jezik, a selekcija za djecu imaće simultani prevod.

U okviru ove filmske manifestacije biće održana i turneja „FIFFP 2022“ u tri grada u Crnoj Gori, kao i  po balkanskom regionu.

-Biće prikazano devet najnovijih dugometražnih igranih filmova na Trgu i dvadeset dokumentarnih i kratkih filmova u Crkvi Roždestva, svi u takmičarskoj selekciji. Predsednica žirija ovogodišnjeg Festiavla biće Prof Dr Sonja Tomović Šundić – dramaturg i filozof-politikolog, s kolegama glumcem prvakom Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodanom Marunovićem i  rediteljem Vukom Markovićem, i ocenjivaće selektovane filmove u tri kategorije: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis i specijalne nagrade,  u tri selekcione grupe igrani, dokumetarni (sve duzine) i kratki film. Naravno posebno mesto uvek ima nagrada publike i nagrada saveta najmladjih – najbolji dečiji film, najavljuje glumica, producentkinja, dramaturškinja i rediteljka Jelena Mila Ivanišević, “spiritus movens” Festivala FORTECA.

Najavljuje goste Festivala – filmski kritičar i reditelj Božidar Zečević i reditelj, Alekdandar Hadži Đurović, autor filma “Sveta Petka- Krst u kamenu”, koji će biti prikazan posljednjeg dana Festivala, 30.jula. Razgovori s autorima filmova biće organizovani poslije prikazivanja filmova, dok će paneli i radionice biti svakoga dana od 12 sati na Trgu. Selekcija dokumetarnih i kratkih filmova zakazana je za 18.30h u porti Crkve Roždestva, a selekcija filmova za djecu i omladinu planirana je od 20 sati na Peraškom trgu.

Cijeli program predstavljen je na sajtu Festivala www.fiffp.com. Ulaz je slobodan, ali je broj mjesta na Trgu ograničen. Program, informacije i prateća dešavanja mogu se pratiti na www.fiffp.com.

FIFFP su podržali Turistička organizacija Centar za Kulturu i Opština Kotor, Filmski centar Crne Gore, Mjesna zajednica Perast, predstavnici katoličke i pravoslavne zajednice u Perastu, Restoran i hotel Conte,  Turistička organizacija Cetinje i Dom kulture Berane

Cijeli festival I turneja održabva se u saradnji sa Švedskom i Finskom ambasadom u Beogradu, Kraljevskim ambasadama Danske i Norveške, Finske filmske fondacije, Norveškog, Danskog i Švedskog Filmskog Instituta, The Danish Agency for Culture and Palaces, Swedish Institute, M.A.M.M.A. production, Justin Theatre Production, Balkan Nordic Film Festival, Yugoslav Film Archive, Kinoteka Belgrade and Kinoteka Montenegro.

/M.D.P./

Najčitanije