16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Šef izraelskih snaga: Rat u Gazi trajat će mjesecima

Gaza – foto EPA

Izraelski rat protiv Hamasa trajat će mjesecima, najavio je u utorak u izjavi za medije načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi.

Halevi je novinarima na granici s Gazom izjavio kako će rat trajati “mnogo mjeseci”.

– Nema čarobnih rješenja, nema prečaca u uništavanju terorističke organizacije, samo odlučna i ustrajna borba, rekao je Halevi.

– Doći ćemo i do vodstva Hamasa, bilo da će za to biti potreban tjedan ili mjeseci.

Izraelske akcije intenzivirale su se oko Božića, osobito u središnjem dijelu Pojasa Gaze. Izraelska vojska rekla je civilima da napuste to područje, iako su mnogi rekli da više nema sigurnog mjesta na koje bi mogli otići.

U Washingtonu se izraelski ministar strateških poslova Ron Dermer trebao sastati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u utorak radi razgovora o ratu i povratku talaca, priopćila je Bijela kuća.

Washington je posljednjih tjedana otvoreno vršio pritisak na Izrael da smanji rat s potpunog vojnog napada na ciljaniju operaciju protiv vođa Hamasa. Izrael kaže da se neće prestati boriti sve dok Hamas ne bude potpuno uništen.

Netanyahuov savjetnik Mark Regev rekao je u utorak za CNN da je uništenje Hamasa, koji Gazom vlada od 2007. godine, “preduvjet za bolju budućnost i za Izraelce i za Palestince”.

– Nećete imati demilitariziranu i deradikaliziranu Gazu bez prethodnog uništenja Hamasa. Ne možete imati obnovu u Gazi, ponovnu izgradnju života ljudi bez prethodnog rješavanja Hamasa, dodao je Regev.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je zastupnicima u Knessetu, izraelskom parlamentu, rekao kako Izrael vodi rat na više frontova te, uz Iran, nabrojao područja gdje djeluju militanti koje podržava Iran.

– Mi smo u ratu na više frontova i napadnuti smo sa sedam područja: Gaze, Libanona, Sirije, Judeje i Samarije (Zapadna obala), Iraka, Jemena i Irana, rekao je.

Dodao je da je Izrael odgovorio na napade na šest područja, ne precizirajući ono na kojem još nije djelovao.

U Indiji je došlo do eksplozije u blizini izraelske ambasade u New Delhiju. Vlasti su priopćile da nitko od osoblja nije ozlijeđen.

Najčitanije