16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Seferović i Vukadinović potpredsjednici Opštine Kotor

SO Koto foto Radio Kotor

Na sjednici SO Kotor danas su za nove potpredsjednike Opštine Kotor imenovani Sonja Seferović i Nenad Vukadinović.

Nacrt Odluke o utvrđivanju lokacije za privremeno skladištenje neopasnog građevinskog otpada i kabastog otpada na teritoriji Opštine Kotor koji je danas usvojen biće na petnaestodnevnoj javnoj raspravi, a kako stoji u dokumentu – privremena lokacija za ovu namjenu planira se na dijelu katastarske parcele u Gornjim Ledenicama, na opštinskom zemljištu.

Prema riječima predsjednika Opštine Željka Aprcovića, on je prethodnih petanestak dana radio i na „identifikaciji lokacije za odlaganje neopasnog građevinskog materijala. Prevashodno sam mislio na materijal sa prostora bivšeg hotela Fjord“ – rekao je Aprcović.

On je kazao da u okviru zatvorenog dijela kamenoloma Nalježići, gdje je bila eksploatacija mineralnih sirovina, postoji prostor pogodan za odlaganja neopasnog građevinskog materijala te da ovakvu mogućnost pruža novi plan postavljanja privremenih objekata.

„Pritom, moraju se, naravno, poštovati zakonski uslovi – ove godine se po zakonu mora 70 odsto tog materijala reciklirati, a za narednu godinu će obaveza biti recikliranje 100 odsto materijala. Od strane opštinskog Sekretarijata za urbanizam smo dobili urbanističko tehničke uslove. Razgovarao sam sa predstavnicima NVO „Nalježići“ i nadam se da ćemo se uskoro dogovoriti. Precizna informacija zavisi od tih pregovora, naravno. Pravilnik propisuje kako se tretira neopasni građevinski otpad. Tu su obaveza postojanja ograde, sistema za onemogućavanje stvaranja velike prašine, vage koja će premjeriti svaki kamion koji dođe na tu lokaciju…. Za očekivati je da se to, a nakon potencijalno dobrog ishoda pregovora, dogodi po završetku turističke sezone. Svakako da je prioritet ukloniti otpad sa prostora nekadašnjeg Fjorda, jer je to jedna ružna slika i za turiste i za mještane“ – kazao je Aprcović.

SO Koto foto Radio Kotor

On je istakao da je odvoženje na cetinjsku deponiju otpada sa prostora na kojem se nalazi zimski bazen u Škaljarima, učinio i da se promijene odnosno povećaju finansijski pokazatelji projekta sanacije bazena. „Stoga smatram da plan odlaganja pomenutog materijala u Nalježiće svakako jeste koristan predlog“ – rekao je Aprcović.

Usvojeni su Odluka o izmjeni Odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, o izvođenju javnog rada u Opštini Kotor za pomoć i njegu starih lica u kući, o utvrđivanju lokacije za izgradnju DTS 10/04kV Morinj.

Usvojeni su nacrti odluka o izgradnji javne rasvjete Koložunj, o rekonstrukciji javne rasvjete Popovići, o utvrđivanju lokacije za izgradnju javne rasvjete lokalnih puteva u naselju Dragalj, Gornje Krivošije, o utvrđivanju lokacije za izgradnju javne rasvjete lokalnih puteva u naselju Bojanići, Gornje Krivošije i ovi dokumenti biće na petnaestodnevnoj javnoj raspravi, kao i Nacrt lokalnog plana zaštite životne sredine 2019-2023.

Odbornici gradskog parlamenta nisu se pozitivno izjasnili o izvještaju o podržanim projektima NVO, iznosu dodijeljenih sredstava, realizovanim projektima i njihovim efektima za 2017. godinu, zatim o radu i Finansijskom poslovanju za 2017. i 2018. godinu Fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu”, Programu rada sa Finansijskim planom za 2018. i 2019. godinu Fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu”, zatim o izvještajima o radu i finansijskom poslovanju za 2017. i 2018. godinu JU Kulturni centar „Nikola Đurković”, Programu rada i Finansijskog plana za 2018. godinu JU Kulturni centar „Nikola Đurković”,

Nisu podržani ni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2017. i 2018. godinu OJU „Muzeji” Kotor.

Po predlogu Kluba odbornika DPS-a, Program rada sa finansisjkim planom za ovu godinu Javne ustanove “Kulturni centar Nikola Đurković” povučen je sa dnevnog reda i vraćen na doradu, a isto je i sa Programom rada sa finansijskim planom za 2019. godinu OJU “Muzeji” Kotor.

Odbornici su usvojili Program kuturnih manifestacija u Opštini Kotor za 2019. godinu.

Usvojeni su i predlozi Odbora za izbor i imenovanja.

Tako su razriješeni dužnosti dosadašnji članovi Odbora direktora d.o.o. „Lovanja“ Rajko Dašić i Momčilo Bošković, a imenovani Zoran Brguljan i Filo Biskupović.

U Skupštini Turističke organizacije će biti: Željko Aprcović (predsjednik) i članovi Nikola Banićević, Dušanka Petrović, Tijana Čađenović, Ivana Mirošević, Suzana Radulović, Uglješa Vukašinović, Ana Lindi i Tamara Samardžić.

Najčitanije