16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Šehović: Učenici da ostanu u kućama do kraja školske godine

Škola

Učenici ne bi trebalo da se vraćaju u škole do kraja školske godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović, dodajući da će konačnu riječ o tome dati Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Vlada.

“Zdravlje djece i njihovih porodica je apsolutni prioritet. Upravo zato, stava sam da školska godina treba i može da se završi bez vraćanja učenika u školske klupe. Naravno, krajnju odluku donijeće NKT i nadležna tijela”, saopštio je Šehović.

Kako je kazao, školska godina treba da se završi shodno postojećem školskom kalendaru u junu, odnosno maju za maturante, jer bi velika pomjeranja u smislu produženja školske godine izazvala velike promjene u sistemu, kako u dijelu nastavka školovanja, tako i u dijelu upisa u srednje škole i fakultete.

On je rekao da je Ministarstvo izradilo uputstvo za ocjenjivanje, koje će biti poslato svim školama, kako bi đaci mogli dobiti konačne ocjene.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, kako je rekao ministar, u pripremi su elektronski upisi i za vrtiće i za osnovne i za srednje škole. O detaljima i tačnim datumima javnost će brzo biti obaviještena.

“Upisi bi trebalo da se realizuju na jednoj elektronskoj platformi, a procedure će biti jednostavne i efikasne. To jeste veliki posao za jako kratko vrijeme, ali je to i nešto što ostaje sistemu nakon ove situacije”, istakao je ministar.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, Šehović je rekao da je, u konsultaciji sa ustanovama visokog obrazovanja, preporučeno: da se završni ispiti organizuju samo na fakultetima odnosno ustanovama visokog obrazovanja u skladu sa Zakonom, kad se za to steknu uslovi; da ustanove blagovremeno obavijeste studente o rokovima, a najkasnije 15 dana prije održavanja ispita; da prvi upisni rok bude organizovan nakon okončanja mjera koje se odnose na obrazovne ustanove i nakon okončanja eventualnog eksternog maturskog odnosno stručnog ispita u srednjim školama.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije