16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Seminar i radionica 14. izdanja Klarinet-festa u Kotoru – način da se popularizuje klarinet  i  unaprijedi  rad  na svim nivoima obrazovanja

Seminar i radionica 14. izdanja Klarinet-festa u Kotoru

Neprocjenjivi iskustvo,  poznanstva i znanje, falilo još dana za druženje


Seminar i radionica pod nazivom „Klarinet XXI vijeka / Klarinet – moj izbor“, te koncert polaznika – mladih umjetnika, izvođača iz Crne Gore i regiona, okosnica su Klarinet-festa koji je u Kotoru održan od 21. do 26. avgusta u prostoru Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“. Istaknuti umjetnici i pedagozi – dr um.Veljko Klenkovski i mr Damjan Begović, te inž. Baptiste Fradet- Buffet Crampon iz Pariza, na svestran način su poučili mlade talente kako u domenu umjetničkog izraza, tako i u tehnici izvođenja muzike na ovom duvačkom instrumentu, koji je u Crnoj Gori deficitaran.

U završnom koncertu nastupili su klarinetisti Marius Jahn, Uroš Pavlović, Milan Mihajlović, Jovan Aćimović, Ilona Janovič, duo Gorazd Dobrevski i klarinetistkinja iz Kotora Ana Vulović, te članovi Kvinteta Dmitri Šostakovič i  Kvinteta Stefania Tallini, koji su izveli djela Eugena Boce, Franca Antona Hofmajstera, Šarla Marie Vidora, Pjera Maksa Duboa, Pjetra Maskanjija i Gabrijela Forea.

-Klarinet je  u Kotoru i Crnoj Gori  deficitaran instrument,  a ovo je pokušaj popularizacije  klarineta  i  unapredjenja  rada  na svim nivoima obrazovanja.

Nedostatak klarinetista se očituje i u  svim crnogorskim  duvačkim orkestrima,  te  je ovo vid  animiranja  mladih  da  svoje  slobodno  vrijeme utroše na bavljenje muzikom  i sviranje klarineta. Polaznici su jedinstveni u ocjeni da su neprocjenjivi iskustvo,  poznanstva i znanje koja su stekli,  uz primjedbu  da  je  trebalo  ostati više dana,  jer  uspomene  koje nose  kako  sa  seminara,  tako iz prelijepog Kotora su  fantastične,  a  vrijeme  boravka je  prošlo u tren, kazao je za Boka News Vladimir Begović, direktor i osnivač Festivala.

Seminar i radionica 14. izdanja Klarinet-festa u Kotoru

KlarinetFest  se održava od 2009. godine u Kotoru,  a  naminenjen je  svim uzrastima,  pa i za amatere. Ovo izdanje je realizovano  uz  podršku Opštine Kotor,  Turističke organizacije Kotor,  ŠOSMO  “Vida Matjan” i BUFFET  CRAMPON Paris,  čuvene  fabrike  klarineta i  sponzora i prijatelja Festivala.

Seminar i radionica 14. izdanja Klarinet-festa u Kotoru

-Tokom petodnevnog rada kreativni tim Klarinet-festa postigao  je  sve  zadate  ciljeve,  ne  samo po pitanju  rada  mladih  muzičara na savladavanju  svih  zadataka  u  tehnici  muzikalnosti  te  kvalitetnog  izvodjaštva,  već  posebno  po pitanju  održavanja,  njege  i  popravke kvarova na klarinetu.   Pored  polaznika iz Crne Gore, prisutni  su  učenici, studenti  i  postdiplomci iz  regiona.  Jednoglasan je njihov stav da su mentori  prof. Veljko Klenkovski i Damjan Begović  dali  sve  od sebe  da u  dvanaestočasovnom radu  prenesu  sva svoja  znanja i iskustva  u  savladavanju  svih  prepreka  u  sviranju klarineta  i  podizanju  tehničlih, muzičkih i  umjetničkih kvaliteta.

Pored  predavanja  i  praktične prezentacije, Baptiste Fradet, serviser klarineta fabrike   Buffet Crampon iz Pariza,    servisirao  je svim učesnicima  njihove  instrumente,  a  polaznicima  objasnio na koji način se čuva instrument i kako se  mogu sa lakoćom izvršiti  sitne  intervencije i popravke uslijed manjih kvarova koji se često dešavaju. Sav  repromaterijal je  takodje sponzorsvo  Buffet Crampona, objasnio je Begović.

/M.D.P./

Najčitanije