31.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Senat SAD-a blokirao pomoć Ukrajini i Izraelu

Washington – SAD – Foto Boka News

Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su u srijedu republikanci u američkom Senatu koji ustrajavaju na strožim mjerama za kontrolu imigracije na granici SAD-a s Meksikom.

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora a 51 protiv, što znači da mjera vrijedna 110,5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Glasovanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Berniejem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasuje s demokratima, ali je izrazio zabrinutost zbog financiranja izraelske sadašnje “nehumane vojne strategije” protiv Palestinaca.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje. Nakon glasovanja, demokrat Schumer je rekao da je to “ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. stoljeće”, riskirajući pad zapadne demokracije.

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istaknuli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

– Današnje glasovanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažemo. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući i ovdje kod kuće, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u govoru ranije u srijedu.

Republikanci i demokrati u Kongresu mjesecima raspravljaju o tome kako odgovoriti na zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena za milijardama dolara financiranja Ukrajine u borbi protiv ruskih osvajača, Izraela nakon napada islamističkih militanata Hamasa 7. listopada, američkih interesa u Indo-Pacifiku i međunarodnu humanitarnu pomoć.

Dva zahtjeva Bijele kuće da Kongres usvoji zakone o potrošnji, međutim, nisu uspjela proći, a u Kongresu SAD-a širi se nervoza jer pat pozicija prijeti produžiti se u 2024. Demokrati tvrde da je pomoć saveznicima ključna za podršku globalnoj demokraciji i obranu od autokracija.

– Nemojte griješiti, današnje glasovanje dugo će se pamtiti. Povijest će biti strogo suđena… ne možemo dopustiti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da pobijedi, rekao je Biden ranije u obraćanju u Bijeloj kući.

Skupina demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi tvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da Sjedinjene Države ne stoje uz svoje međunarodne partnere.

– Vrijeme istječe. Imamo samo nekoliko dana da postignemo jasan, pozitivan napredak prema razradi konačnih detalja potrebnih da pokažemo da su Sjedinjene Države pouzdan saveznik, rekao je senator Chris Coons.

Republikanci tvrde da je prekomjerna ilegalna imigracija preko južne granice s Meksikom iznimno važan sigurnosni problem i kažu da žele veću odgovornost nego što dobivaju od Bidenove administracije za sredstva američkih poreznih obveznika koja idu u inozemstvo.

Schumer je u utorak rekao da će pokušati izaći iz slijepe ulice tako što će republikancima ponuditi priliku da u zakon dodaju amandman o graničnoj politici.

Do srijede navečer takav amandman nije najavljen.

Najčitanije