17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Šest premijera EU-a, među kojima Plenković traži jednaku distribuciju vakcina

Vakcina – foto EPA

Premijer Andrej Plenković i šest njegovih kolega iz Europske unije pozvali su u subotu pismom čelnike euroinstitucija na hitan razgovor o jednakoj distribuciji vakcina kako je bilo dogovoreno jer ako se nastavi sadašnjim sistemom razlike će rasti.

“Niko u EU neće biti siguran od koronavirusa dok svi ne budu sigurni”, napominju u pismu poslanom u subotu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu premijeri Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Latvije i Slovenije.

Podsjećaju na zaključke videokonferencije Europskog vijeća 21. januara na kojoj su potvrdili da “se cjepiva trebaju distribuirati u isto vrijeme i ‘pro rata’, razmjerno veličini stanovništva” prema zajedničkim ciljevima koje je Komisija postavila za drugo tromjesečje 2021.

“Moramo sada osigurati da sve zemlje članice na jednakoj bazi dosegnu te ciljeve”, ističu.

Pozivaju predsjednika Europskog vijeća da o “tom važnom pitanju brzo održi razgovor”.

Ističu da je “pitanje europske solidarnosti osigurati da sve zemlje članice EU-a, velike ili male, imaju jednak pristup danas nedostatnim količinama vakcina protiv covida-19”.

“Zadnjih dana, međutim, otkrili smo da protivno tom dogovoru, isporuke doza vakcina farmaceutskih tvrtki pojedinih država članica ne provode na jednakoj osnovi po ključu stanovništva/pro rata”, pišu.

“Ako se takav sustav nastavi, nastavit će se stvarati i povećavati velike razlike među državama članica do ljeta, pa će neki biti sposobni dostići imunitet krda u nekoliko sedmica, a drugi će zaostati”, navode premijeri šest zemalja.

“To bi bilo protivno našem sporazumu, ali i duhu europske solidarnosti”, napominju.

Na disparitete u isporukama upozorio je premijer Austrije, Sebastian Kurz u petak kada je premijer Plenković boravio u Bruxellesu gdje je sugovornicima kazao da se Hrvatska suočava s kašnjenjima u isporuci vakcina i da je to “glavna svrha” njegova posjeta te da “inzistira da što smo naručili se i isporuči”.

Izvor:Hina

Najčitanije