13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Širom Španjolske protesti pod parolom “Zaustavimo genocid u Palestini”

Diljem Španjolske prosvjedi
Foto: Susana Vera / REUTERS

U stotinjak španjolskih gradova održani su u nedjelju prosvjedi pod parolom “Zaustavimo genocid u Palestini”, tokom kojeg su prosvjednici zatražili trajni prekid vatre u Pojasu Gaze te međunarodne sankcije Izraelu.

Hiljade ljudi prošle su centrom Madrida noseći transparent na kojem je pisalo “Živjela borba palestinskog naroda”.

– “Ovo nije rat, ovo je genocid”, “Izrael ubija, Europa sponzorira” i “Gazo izdrži, Madrid se diže”, vikali su prosvjednici.

– Duže od pola godine traje genocid kojem je potrebno pribrojiti 76 godina okupacije, represije, ratnih zločina i kršenja ljudskih prava Palestinaca, priopćio je organizator skupa Mreža solidarnosti protiv okupacije Palestine (RESCOP).

Izraelska vojska je u nedjelju bombardirala izbjeglički kamp u Rafahu, uz granicu s Egiptom, ubivši 48 osoba u Pojasu Gaze, a još 17 je usmrtila tijekom oružanih upada u kuće na okupiranoj Zapadnoj obali, izvijestila je španjolska javna televizija TVE. U nedjelju je u bolnici Naser Jan Yunis, koja je na jugu Pojasa Gaze bila pod dvomjesečnom izraelskom opsadom, pronađeno 60 beživotnih tijela u masovnoj grobnici, objavila je TVE pozivajući se na civilnu službu iz Pojasa Gaze.

Od listopada je vojska ubila 34.000 i ranila 76.000 palestinskih civila, podatak je zdravstvene službe Pojasa Gaze.

Parlamentarna zastupnica lijevog Podemosa i donedavna španjolska ministrica socijalnih prava Ione Belarra bila je među prosvjednicima u Madridu.

– Tražimo od španjolske vlade i EU-a da prekine sudioništvo s SAD-om, rekla je kritizirajući SAD što je u petak u Kongresu izglasao 26,4 milijarde dolara dodatne novčane pomoći za naoružavanje Izraela.

– Želimo da EU prekine odnose s Izraelom, istaknula je Bellara.

Isto su zatražili prosvjednici u Barceloni, Sevilli, Valenciji i drugim gradovima. Ovo je četvrti put od početka vojne invazije na Pojas Gaze da se u diljem Španjolske koordinirano organiziraju prosvjedi.

Izraelsko-palestinski sukob traje od 1948., a eskalirao je u listopadu napadom palestinskog pokreta Hamasa na Izrael. Tada je ubijeno 1.200 Izraelaca, a oteto 250, prema podatku izraelske vlade.

Španjolska lijeva vlada pokušava okupiti članice EU-a kako bi zajednički organizirale mirovnu konferenciju s koje bi Izrael i Palestina otišle kao dvije susjedne, suverene i međunarodno priznate države, što je prema riječima premijera Pedra Sancheza “jedini način za uspostavu dugotrajnog mira na Bliskom istoku”.

Izrael se protivi priznanju Palestine, a u EU računa na podršku zemalja poput Njemačke i Češke. Sjedinjene Države su u četvrtak blokirale u Ujedinjenim narodima priznanje Palestine kako punopravne članice te međunarodne organizacije.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije