15 C
Kotor

Slušaj online radio

SPH o slučaju hrvatskog kapetana u turskom zatvoru: “Još jedan eklatantni primjer kriminalizacije pomoraca”

Pomorci- foto Boka News

Sindikat pomoraca Hrvatskeod početka je upoznat s uhićenjem 10 pomoraca s broda Phoenician M u turskoj luci Erdemir, a nakon što je u teretu navodno pronađena određena količina kokaina.

Među uhićenima je i zapovjednik broda koji je hrvatski državljanin, dok su ostali uhićeni članovi posade različitih državljanstava.
SPH je u kontaktu s obitelji i odvjetničkom kućom koja zastupa našeg pomorca pred turskim pravosuđem.

Također, o svemu navedenome su obavijestili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Predstavnik ministarstva je posjetio zapovjednika koji se trenutno nalazi u zatvoru u Ankari. Prema dobivenim informacijama, uvjeti u zatvoru su podnošljivi.

SPH je s navedenim slučajem upoznao i ITF (Međunarodnu federaciju transportnih radnika) te ITF inspektor u Turskoj prati slučaj i spreman je dati potrebnu podršku uhićenim članovima posade.

Nažalost, predmet je još uvijek u istražnoj fazi i, dok istraga traje, teško je doći do bilo kakvih informacija.

“Smatramo da je ovdje riječ o još jednom eklatantnom primjeru kriminalizacije pomoraca, kada se posada zatvara radi činjenice da se nedopušteni teret nalazi na brodu iako oni u stvarnosti nemaju utjecaja niti stvarne kontrole sadržaja tereta, osobito kada je riječ o rasutom teretu kao što je ovdje slučaj”, naveli su.

ITF inspektor i predstavnik SPH će nazočiti prvom sljedećem ročištu kako bi i javno dali podršku uhićenim pomorcima.

U ovom trenutku je najvažnije utjecati na ubrzanje postupka istrage koja traje već skoro 6 mjeseci. Presudno je i da pomorci imaju kvalitetnu pravnu zaštitu – odvjetničku kuću jer je teško vjerovati da će se političkim pritiskom prema turskim vlastima uistinu pomoći uhićenim pomorcima.

“Ovim putem još jednom apeliramo prema institucijama RH i EU da naprave pritisak i ubrzaju istražni postupak u Turskoj”, istaknuli su iz SPH.

Najčitanije