31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjever Evrope pogođen poplavama

Poplave X mreza 

Više regija u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj pogođeno je u subotu obilnim kišama i poplavama, s nanesenom “znatnom” štetom.

Njemačkoj poplave i klizišta nakon obilne kiše

Kancelar Olaf Scholzdanas je posjetio Saarsku oblast, na granici s Francuskom i Luxembourgom, koja je najviše pogođena podizanjem razine vode nakon proloma oblaka u noći s petak na subotu.

– Ovdje vidimo svu silinu prirode i što ona može prouzročiti te u kojoj mjeri se moramo pripremiti na ovakve događaje, rekao je Scholz.

Obilne kiše uzrokovale su u petak poplave i aktivirale klizišta u zapadnoj njemačkoj saveznoj državi Saarlandu.

Zgrade u glavnom gradu Saarbrückenu i drugim općinama morale su biti evakuirane zbog rasta vodostaja.

Ministarstvo unutarnjih poslova Saarlanda priopćilo je o “velikom području pogođenom poplavama”, a najjače je pogođen jugoistočni dio savezne države.

Zasad nema informacija o ozlijeđenima, rekao je glasnogovornik ministarstva.

U dijelu Saarbrückena Völklingenu ulice su isključene s električne mreže zbog poplava. Opskrba pitkom vodom ipak je osigurana, priopćili su iz općine u petak kasno navečer.

– U Völklingenu se očekuju milijunske štete, posebno u privatnom sektoru, kažu u općini.

Saarbrücken, kao i nekoliko okruga, proglasio je stanje velike štete. Nekoliko zgrada u gradu moralo je biti evakuirano.

Grad je uspostavio alternativni smještaj u školama i telefonsku liniju za građane. Pogođeni su i neki domovi za umirovljenike.

U toj pokrajini je zbog vremenske nepogode prije 36 sati proglašeno hitno stanje. Ovo su najgore poplave koje su pogodile Saarsku oblast u posljednjih 30 godina.

Nakon što su probijeni nasipi u Quierschiedu vlasti su obustavile rad električne centrale. U Saaru je mobilizirano oko 850 pripadnika vatrogasne službe i civilne zaštite.

Njemačka se još uvijek sjeća katastrofalnih poplava 2021. u kojima je živote izgubilo 183 ljudi.

Poplave na istoku Belgije
Područje Liegea, na istoku Belgije, također je zhvaćeno poplavama izazvanim obilnim kišama koje su već nanijele štetu u Francuskoj.

Na području tog grada do sada je zabilježeno oko 550 intervencija, a guverner Herve Jamar mobilizirao je 150 vatrogasaca u borbi protiv posljedica prirodne nepogode.

– Radi se većinom o intervencijama ispumpavanja vode koje se nastavljaju i u subotnjim jutarnjim satima, priopćeno je iz ureda guvernera pogođene pokrajine.

Službe za izvanredna stanja su priopćile da je razina vode u subotu ujutro u opadanju.

U Fouronsu, na sjeveroistoku zemlje, voda se u nekim kućama podigla “do razine prsiju”, rekao je gradonačelnik Joris Gaensi dodao da se radi o najgorim poplavama u povijesti Fouronsa.

U nizozemskoj pokrajini Limbourg evakuirana dva kampa
S druge strane granice, u nizozemskoj pokrajini Limbourg, zbog rizika od poplave su evakuirana dva kampa.

U francuskom departmanu Moselle, na sjeveroistoku zemlje koje graniči s njemačkom Saarskom oblasti, u ranim subotnjim satima je podignuta uzbuna zbog rizika od poplava.

– U manje od 24 sata palo je kiše kao u cijelom mjesecu, objavile su vlasti.

Najčitanije