23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“Školjke Boke” – autentičan dodir s morem i gastronomski užitak

Na putu od Kotora prema Perastu, u mjestu Orahovac, gdje se rijeka Ljuta uliva u more, nalazi se prvo uzgajalište ostriga (ostea edulis) i mušulja (mytilus galoprovincialis) u Crnoj Gori koje je ekipa Boka News-a nedavno posjetila. U ovoj oazi mira, na splavu iznad mora, okruženi vršama, primjercima različitih vrsta školjki, amfora, morskih zvijezda, osjetićete potpunu povezanost s prirodom i imati prilike da probate plodove koji rastu u moru, tog trenutka izvađene.

Blagodeti ovakvog užitka odlično poznaju i veoma cijene inostrani turisti koji su se smjenjivali na splavu, zadovoljni što mogu da vide kako se uzgajaju školjke i koliko je potrebno vremena da se proba njihov ukus. Idejni tvorac ovog projekta, koji funkcioniše po svim ekološkim standardima, uz primjenu “Dobre higijenske prakse” i HACCP, njegov vlasnik i domaćin, je Nevres Đerić, dipl. ing.

Od 2002. godine, on istražuje koji su uslovi optimalni za uzgoj školjki i zasluženo dobija oznaku kvaliteta i poslovne izvrsnosti Excellent MNE i Solvent Rating.

Školjke Boke – foto Boka News

Njegovo iskustvo je da se upravo miješanjem slatke i slane vode stvara idealan salinitet za uzgoj ovih vrsta školjki. Kamenice se uzgajaju na dubini 7 – 28 m i mogu se jesti tek nakon dvije ipo do tri godine.

Za sve to vrijeme traže dosta brige i rada da bi dostigle veličinu od oko 6 cm. Tu su i popularne mušlje (dagnje) koje rado spremaju bokeljske domaćice, ali gastronomski užitak koji posjetioce očekuje na ovom mjestu, drugačiji je od svega poznatog.

Školjke Boke – foto Boka News

Kada se sve to zalije dobrim domaćim vinom čije boce hlade brojni izvori u moru, onda dobijate iskustvo o kojem morate i drugima ispričati. To potvrđuju i brojni zapisi iz knjige utisaka, posjetilaca iz 128 zemalja koji su oduševljeni kada vide suvo ozidane bazene, vjetrogenerator i solarne panele. I oni koji su posjetili najpoznatija uzgajališta kamenica u Japanu, Francuskoj, Tajlandu, Norveškoj, kažu da ovako nešto nijesu vidjeli i doživjeli i da su kamenice iz Boke nešto najbolje što su probali.

Školjke možete i kupiti i sami ih pripremiti!

Boka je puna tajni. Pored sofisticiranog, pitomog krajolika, valovitih linija i boja koje će vas osvojiti, nemojte propustiti da okusite plodove koji su dugo i polako sazrijevali, osoljeni čistim morem. U ovakvoj ljepoti, može se samo uživati!

Izvor:Boka News

Najčitanije