9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otkrijte nesvakidašnju prirodu kanjona rijeke Tare i NP Sutjeska (FOTO)

Rafting – Tara – Drina – Foto: Senka Trivić

Na obje strane obale rijeke Tare, kao i nešto niže gdje sa rijekom Pivom stvara rijeku Drinu, u prokrčenim šumskim dijelovima, kao i na obližnjim proplancima smjestio se sada već poprilično veliki broj rafting kampova, koji gostima nude “all inclusive” usluge na domaći način. Samo na BiH strani trenutno ih ima preko trideset, a novi se grade. Aranžmani najčešće podrazumijevaju kombinaciju smještaja sa uključenim obrocima i nekom od željenih aktivnosti.

Naš domaćin je bio kamp Highlander koji je ušuškan među krošnjama na samoj obali rijeke Drine. Srdačno gostoprimstvo, odlična hrana i fleksibilnost u odnosu sa gostima. Takođe nude raznovrsne aranžmane, prosto rečeno tu se može naći za svakoga ponešto.

Turizam se posljednjih godina na području opštine Foča, kome pripadaju svi pobrojani predjeli, intenzivno razvija upravo zahvaljujući činjenici da ono što ovdje može da se vidi i doživi spada u prirodni unikat.

Rafting Tarom može da traje dan, dva, tri u zavisnosti da li ste izabrali da se spuštate cijelom njenom dužinom od oko 90 km, nešto kraćim srednjim dijelom ili samo posljednjom, ali najzanimljivijom dionicom od 25 km.

Rafting Tara Ra – Foto: Senka Trivić

Ovu najkraću ali dinamičnu razdaljinu najčešće biraju posjetioci, a ona vas zavede i ostavi zaljubljenog i u samu rijeku i u rafting. Ko se prvi put obreo u raftingu na licu mu se očitava blagi strah od neizvjesnosti i očekivanja. Već nakon prvih nekoliko bukova, a na ovom pravcu ih ima oko 22, strah odlazi u istoriju a na scenu stupa apsolutno uživanje u pejzažu, vodi koja blago zapljuskuje i čije kapljice lijepo rashlađuju u ljetnim danima.

To će vas i zavarati onda kad poželite da se okupate, jer kad uskočite u smaragdno zelenu bistru vodu shvatićete da će vas njena temperatura rashladiti i za narednih nekoliko dana. Prosjek se kreće od osam do 12 stepeni ljeti, dok nešto nizvodno kada dođete do rijeke Pive tu ćete pivo ohladiti za manje od minuta u vodi od 4 stepena.

I to su oni doživljaji gdje riječi nisu dovoljne da, bez obzira na bogatstvo jezika, opišu svu njegovu punoću. O kakvoj se rijeci radi najbolje ilustruje podatak da je cijelim svojim tokom pitka, i kao takva predstavlja najveći prirodni rezervoar pitke vode u Evropi.

Kroz šumu i prašumu

Kamp Highlander Foča – Foto: Senka Trivić

Oko dva sata vožnje od mjesta Bastasti, gdje je smješten najveći broj kampova, stiže se organizovanim prevozom do prvog vidikovca u Nacionalnom parku Sutjeska. Pred očima se ukazuje panorama koja razoružava i “betonske ovisnike”. U daljini naslućuje se huk vodopada Skakavac, koji se obrušava sa visine od 75 m. Cijeli taj predio oko vodopada smatra se srcem nacionalnog parka.

Vodopad teče kroz središte prašume Perućice u podnožju planine Maglić. I Skakavac i prašuma i taj dio Maglića pripadaju Nacionalnom parku Sutjeska.

Prašumu čine stabla koja su stara od 100 do 300 godine, i upravo zbog njihove vrlo osjetljive strukture ovdje su zabranjeni kampovanje, paljenje vatre i bilo kakve druge aktivnosti koje mogu da naruše prirodni balans. Čak i stabla koja se sama sruše se ne izvlače, nego se ostavljaju da prirodno trunu.

U NP se naplaćuje taksa, a preporučljivo je da uz sebe imate iskusnog licenciranog vodiča. Prašuma obiluje biljnim i životinjskim svijetom, a nastanjuje je i rijetka vrsta ris, čije je prisustvo zabilježeno mada se procjenjuje da ih ima tek nekoliko jedinki.

Prirodnjaci tvrde da je Perućica posljednja očuvana evropska prašuma. Naučnici je smatraju savršenim prirodni laboratorijem, a procjenjuje se da je stara oko 20.000 godina i prostire se na 14,34 kilometara kvadratnih.

Drugi vidikovac na koje grupe znatiželjnih turista odlaze takođe nudi veličanstven pogled na okolinu ali i podsjeća na slavne istorijske trenutke partizanske borbe u čuvenoj “Bitci na Sutjesci”. U NP Sutjeska se nalazi i grobno mjesto Nurije Pozderca, učesnika NOR-a i pradjede Vuka Jeremića.

Odatle put nas vodi na lokalitet nazvan Prijevor, na nadmorskoj visini od od 1.660 metara odakle počinje i pohod na najviši planinski vrh u BiH, Maglić.

Jezero u obliku srca

Naša grupa poduhvat osvajanja vrha je preskočila, jer vremenski uslovi u trenutku dolaska nisu bili previše ljubazni, pa smo se umjesto toga uputili nešto manje zahtjevnom kamenitom stazom od 5,5 km do Trnovačkog jezera i isto toliko nazad, budući da se samo pješice može preći. Tu ste već zašli na teritoriju Crne Gore i na visinu od 1.517 metara. Granične kontrole nema, jedna tabla zakucana na stablo vas informiše u kojoj ste državi.

Na ispit izdržljivosti dolazi i lična kondicija ali i kvalitet obuće. Mudro je imati uz sebe poneku čokoladicu da vas “povrati u život”, kao i dovoljno vode.

Uzbrdo, nizbrdo, kroz šumu i livade, preko kamenja i korijenja stiže se nakon nekih sat i 45 minuta do ledničkog jezera, koje slučajno ili ne, gledajući iz ptičije perspektive ima srcolik oblik.

Zimi kažu snijeg ovdje dostiže i do četiri metra visine, a jezero na sebi drži i do metar debeo led. Ribe ima, ali pecanje je zabranjeno, kampovati se može i to se plaća.

Voda u jezeru u toku vrelih dana bude na prijatnih 20 stepeni, a komarci su jedni od čestih domaćina.

Kamp Highlander Foča – Foto: Senka Trivić

U improvizovanoj terasi neke vrste seoskog kafe bara lokalni čuvari ponudiće vam domaću kafu i rakiju travaricu. Istu možete i da kupite. Okrepljeni idemo nazad, jer treba preći ponovo nizbrdo, uzbrdo put do polazne tačke.

Hodajući srećemo konje i njihove vodiče, pomoću kojih se u ovaj dio dostavljaju namirnice nomadima i čuvarima. Naišli smo i na nekoliko stranih turista, Čeha, Nijemaca, Italijana…

A vrh Maglić, kako mu i samo ime kaže privlači maglu kao magnet. Neće vam biti jasno kako u istoj minuti kristalno jasno gledate u njegovo veličanstvo, da bi se zatim brzinom munje oko njega okupili oblaci i magla sakrivajući kameniti vrh od pogleda znatiželjnika.

Surova i sirova je ljepota ovog kraja, mnogi su nepažnjom znali doći u nezgodne situacije, zato uživajte ali uvijek otvorenih očiju.

Šta je dobro znati?

Kada planirate aktivan odmor i onaj koji uključuje duži boravak u prirodi postoji nekoliko preporuka čije će vam poštovanje dobro doći. Prije svega nosite samo ono što vam treba i koliko vam treba, i od odjeće i od ostalih pratećih stvari. Toplija odjeća, vodootporna obuća i jakna će vam biti korisni i ako idete usred ljeta. Jer vrijeme umije biti i promjenjivo i varljivo.

Ponesite sredstva za zaštitu od komaraca, udobnu obuću, preporučljivo onu za planinarenje, posebno ako sta izabrali neku od hajking varijanti.

Imajte na umu da su cijene hrane i pića u kampovima, mimo aranžmana poprilično visoke pa se raspitajte na vrijeme o svemu i planirajte dio novca za neplanirane troškove. U slučaju vremenskih neprilika, isključenja struje su moguća i tada nema više ni telefonskog signala, a posljednično ni interneta. U najvišim dijelovima NP Sutjeska i oko vrha Maglić takođe računajte da ćete telefonski biti odsječeni od svijeta.

Kraj obiluje borovnicama, kvalitetnim medom (cijena za kg je oko 25 KM) i jagnjetinom, zatim ukusnim sirom i kajmakom kao i drugim domaćim delicijama koje možete pazariti od lokalnih proizvođača.

Put od Foče prema Tjentištu i Šćepan polju se trenutno radi, kao i do polazne rafting tačke.

Kada sa glavne ceste skrenete i pođete prema kampovima u dužini od nekih 10-20 km srešćete se sa poprilično lošim asfaltom i dosta udarnih rupa. Tako da brzinu prilagodite ovim uslovima, a kad parkirate automobil, počinje vaša adrenalinska avantura.

/Senka Trivić/

Izvor:eKapija

Najčitanije