8 C
Kotor

Slušaj online radio

Koreografije Studija za ples i balet „Mala sirena“ već tri decenije oplemenjuju program KFPD

Baletski čas, Mala sirena

Plesne varijacije, minijature i bajke za mlađe i starije


Članice Studija za balet i ples „Mala sirena“ nastupile su tradicionalno na sceni Trga od oružja u okviru pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu, predstavljajući 14 novih koreografija, koje je pod zajedničkim naslovom „Svi na ples“ osmislila Jadranka Popović, baletska pedagoškinja. Djevojčice od najmlađeg uzrasta od tri godine do onih malo starijih do 11 godina, njih ukupno 52, izazvale su simpatije i tople aplauze publike ljupkim kretnjama i tek naučenim gracioznim koracima, kroz koreografije-plesne bajke kao što su „Šećerne vile“, uz muziku iz baleta „Krcko Oraščić“, plesne varijacije na temu „Crvenkapa i vuk“ i baletsku minijaturu „Dva vuka i Crvenkapa“, a naročito u koreografiji „Baletski čas“ u kojoj su nastupile sve zajedno. Cijelu predstavu sa istim programom namjeravaju da ponovo izvedu  u septembru, u zatvorenom prostoru, u sali Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

 Koreografkinja Jadranka Popović, koja uskoro puni 70 godina, svoj radni vijek posvetila je edukaciji djece, kao licencirani baletski pedagog već 30 godina omogućava mališanima (uglavnom djevojčicama) da se predstave u programu Festivala. Nastupa nije bilo jedino u „godini kovida“, 2020.

Jadranka Popović Foto M.D.P.

-Ples mnogo znači za proces odrastanja djece, kroz pokret  se ona jako oslobađaju, stiču samopouzdanje, samostalnost, uče se da budu otvorenija, da komuniciraju verbalno-neverbalno. Djeca kultivišu svoj pokret, što im olakšava polazak u školu, kaže za Boka news koreografkinja  Popović.

Velika podrška u radu sa djecom, kaže, bio joj je pjesnik Dragan Radulović, zaštitno lice Kotorskog festivala, koji je motivisao i nju i djecu da stvaraju nove koreografije. Ta saradnja je ostvarena i kroz brojne snimke za RTV CG.

Baletski čas, Mala sirena; foto Maja Vulović

 U ljetopisu „Male sirene“ dokumentovane su koreografije na temu „Bečkog valcera“ rađene za šestogodišnju djecu iz Vrtića „Radost“, koje su snimile sve televizijske kuće bivše Jugoslavije,. To je Jadranki, tada nastavnici u predškolskoh ustanovi, bio „vjetar u leđa“ da se ovom kreativnom poslu posveti u potpunosti.  Završila je obuku za baletsko-plesnu pedagogiju kod prof. Davidova u Beogradu, specijalizovala još i standardne i latino plesove, te osnovala svoj studio u Kotoru. Izdvaja značajnu saradnju sa istaknutim baletskim pedagozima kao što je Sonja Lapatanov, sa kojom je kreirala seriju koreografija ne temu „Noć kotorskih mačaka“.

Baletski čas, Mala sirena

Prvih godina studio je održavao probe u baletskoj sali Muzičke škole, zatim u Kulturnom centru, a od ove godine radi u prostoru Resursnog centra  za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“. Prijave za nove članove/članice biće otvorene u septembru.

/ M.D.Popović/

Najčitanije