10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Slavlje u Ukrajini: Rusi se povukli, a u Herson ušli ukrajinski vojnici

Ukrajina foto EPA

Diljem Ukrajine slavi se oslobođenje strateški važnog Hersona na jugu zemlje. Iz grada okupiranog još početkom ožujka, ruska se vojska povukla. Prešla je na istočnu obalu rijeke Dnjepar i za sobom uništila most. Ukrajinske vlasti navode da je oslobođena i gotovo cijela Mikolajivska regija. Duž granice s Bjelorusijom Ukrajina gradi betonski zid pojačan bodljikavom žicom.

Najavljivana je mjesecima, Kremlj ju je ismijavao, brojni analitičari iskazivali sumnju. Ukrajinska protuofenziva, polako i tiho, istisnula je neprijatelja iz Hersona.

Na ulicama Hersona slavlje. Nakon što su u ožujku zabranjene i uklonjene, plavo-žute dvobojnice vijore glavnim gradskim trgom. Ukrajinska vojska bez borbe je ušla u gradove i sela na desnoj obali Dnjepra.

Rusija je potvrdila potpuno povlačenje svoje vojske s desne obale Dnjepra, iako ukrajinske službe tvrde da se dio neprijateljskih vojnika koji nije uspio prijeći rijeku presvukao u civilnu odjeću. Za predsjednika Zelenskog ovo je povijesni dan.

Most Antonovski potpuno je uništen. Društvenim mrežama kruži snimka na kojoj poražena neprijateljska vojska po pontonskom mostu bježi preko rijeke. Ruski vojni vrh ističe da žele spasiti živote te da povučene vojnike planiraju premjestiti na druge bojišnice.

U selu 20 kilometara udaljenom od Hersona, okupator je za sobom ostavio cijelo skladište oružja i streljiva. Kremlj tvrdi – povlačenje iz Hersona za Moskvu nije poniženje.

Napuštanjem Hersona samo nekoliko tjedana nakon teatralnog potpisivanja aneksije, Rusija je krenula u svoj najveći poraz od početka invazije. Povlačenje iz Hersona, koji ujedno otvara i prolaz prema Krimu, za Moskvu je težak – i psihološki i strateški gubitak. A četvrta po veličini rijeka u Europi, moćni Dnjepar, sada dijeli – dvije vojske.

/Miro Aščić/

Izvor:HRT

Najčitanije