8 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenci uručili vrijednu donaciju DVD-u „Boka“

Sa svečanosti u Pivki

Rukovodstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Boka“ iz Tivta danas je u Sloveniji preuzelo donaciju od svojih kolega, vatrogasaca- dobrovoljaca iz PDG „Košana“ iz Pivke.

Oni su Tivćanima donirali polovno navalno vatrogasno vozilo TAM 125T10, kao i 15 kompleta lične zaštitne opreme za vatrogasce koje su pored DVD „Košana“, obezbjedilo još pet slovenačkih dobrovoljnih vatrogasnih društava i opština Pivka.

Donacija je delegaciji DVD “Boka” koju je predvodio komandir tog društva Milivoje Vučetić., svečano uručena u krugu Vojnog muzeja (Park vojaške zgodovine) u Pivkli, a koji je inače, danas obilježio svoju 15. godišnjicu od osnivanja, Glavna atrakcvija u tom Muzeju je mala diverzantska podmornica P-913 “Zeta” koja je od raspada SFRJ 1991., službovala u Tivtu, a nakon povlačenja iz operativne, upotrebe podmornicu je prije deset godina, Sloveniji donirala Vlada Crne Gore.

Uručenje donacije

Od tada je muzej u Pivki i svojevrsni nosilac slovenačko – crnogorskog prijateljsta  i saradnje u raznim oblastima.

“Slučajno ili ne, upravo u opštini Tivat, odakle je DVD “Boka”, nekada je bila važna podmornička baza, a danas je tu Muzej pomorske baštine. Više je nego dovoljno razloga i mogućnosti za saradnju naših muzeja i opština”- naglasio je na svečanosti,  načelnik Opštine Pivka Robert Smrdelj.

Uručenje donacije

Uručenju donacije pored ostalih, prisustvovali su zamjenik zapovjednika Vatrogasnog saveza Slovenije Darko Muhič, predsjednik PGD “Košana” Danijel Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančić i zapovjendik Civilne zaštite opštine Pivka Jože Morel, dok su u ime gostiju tu pored ostalih, bili potpredsjednik DVD-a “Boka” Igor Petković, komandir Milivoje Vučetić i Tripo Moškov.

Inače, saradnja DVD “Boka” i vatrogasnih volontera iz Sliovenije nastala je sasvim slučajno, čjetos na čuvenoj tivatskoj Bućarskoj olimpijadi, kada su se tivatski bućari i vatrogasci predvođeni bivšim potpredsjeddnkom te Opštine i članom DVD “Boka” Dejanom Maslovarom, na zogovima u Kalimanju, upoznali sa pasioniranim bućarima iz Pivke predvođenima Sivijom Boštjančićem, a koji su u Boki tada bili na ljetovanju.

Uručenje donacije

“Bućanje i dobrovoljno vatrogastvo, nisu jedine niti koje vežu Tivat i Pivku jer i mi i vi imamo muzeje u kojima se nalaze podmornice bivše jugosloevnske mornarice. Veoma sam srećan što se prijateljstvo naša dva grada, sada i dodatno učvršćuje ovako divnom saradnjom naših DVD-a.”- poručio je domaćinima Igor Petkovič zahvaljujući im se na donaciji i sjajnom gostoprimstvu koje su Tivćani iskusili u Sloveniji, On je najavio uzvratnu posjetu kolega iz Pivke Tivtu i dalji razvoj saradnje dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Crne Gore sa takvim društvima u Sloveniji.

Izvor:S.L.

Najčitanije