16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija će uvesti sistem povratne ambalaže za plastične boce i limenke

smeće-limenka

Kako bi povećala odvojeno prikupljanje i recikliranje plastike, Slovenija će uvesti kaucijski sistem povratne ambalaže kakav već ima više država u Evropskoj uniji i koji se pokazao učinkovitim.

Prijedlog ekoloških udruga da se takav sustav ugradi u prijedlog zakona o zaštiti okoliša, koji je u postupak već dala vlada, prihvatilo je ministarstvo za okoliš i prostor, a uvest će se za plastične boce za jednokratnu uporabu te za limenke, potvrdio je za medije ministar okoliša i prostora Andrej Vizjak.

U Sloveniji se plastični otpad iz kućanstava odvojeno sakuplja u komunalnim kontejnerima. No,  ekološke udruge zalažu se za sustav određivanja kaucije za povratnu ambalažu koju bi potrošači dobivali natrag prilikom njenog vraćanja.

Smatraju da bi takav način zbrinjavanja otpadne plastike bio učinkovitiji jer se skoro polovica takve ambalaže sada ne reciklira.

Računa se da se u zemlji godišnje baci ili deponira u komunalne kontejnere oko 10 hiljada tona plastičnih boca za piće i mlijeko, a stupanj odvojenog sakupljanja takvog materijala trebalo bi, u skladu s evropskom direktivom, do 2029. godine povećati na 90 posto

Sistem “kaucijskog” prikupljanja takve ambalaže već je poznat u brojnim  europskim državama. On omogućava učinkovitije  prikupljanje  otpadne ambalaže, ostvarenje ekoloških ciljeva i stvara nova radna mjesta, navela je udruga Eko krug koja je inicirala zakonske promjene na tom području. Inicijatori predlažu da kaucija za plastičnu bocu bude u visini od deset euro centi.

Udruga smatra da bi novi sustav trebalo primijeniti što prije, dok je ministarstvo okoliša priopćilo da bi trebao zaživjeti do 2025. godine, objavili su slovenski mediji.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije