22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Najveći udar tornada u povijesti Kentuckyja: “To nismo nikada prije doživjeli”

Brett Carlsen/Getty Images By ASSOCIATED PRESS

Serija od najmanje 30 snažnih tornada poharala je šest američkih saveznih država. Samo u Kentuckyju poginulo je najmanje 50 osoba, a strahuje se da će broj žrtava još rasti.

Očekuje se da bi broj mrtvih od snažnih vjetova protekle noći mogao biti i troznamenkast. Nekoliko gradića i okruga jako je stradalo, najteže, čini se, gradić Mayfield, gdje su deseci mrtvih. Jesse Dingleddine došao je obići rodbinu koja ondje živi.

– Spustili su se u podrum 15 minuta prije naleta oluje. Kažu da je bilo veoma glasno, gotovo su oglušili. Ali eto preživjeli su, to je najvažnije. Popadale su im grane po kući, ali svi su dobro, i kći i pas, rekao je Jesse Dinglediine, rođak obitelji iz Mayfielda.

– Ovo je najveća vremenska nepogoda koje se ja sjećam. Srećom, imamo velik broj ekipa hitne pomoći i vatrogasaca, koje su dobro pripremljene za različite spasilačke zadatke koje je trebalo obaviti ove noći, rekao je Kyle Gaines, spasilac.

Vlasti su proglasile izvanredno stanje. Svi se slažu da ovakva nepogoda nije zabilježena u tom dijelu SAD-a.

– Gotov je najveći udar tornada u povijesti Kentuckyja. Niz tornada, zapravo, istovremeno se spustio i nastradalo je najmanje 10 okruga u državi. Onaj primarni tornado bio je na tlu u dužini 320 kilometara, bez prekida. To nismo nikada prije doživjeli, rekao je Andy Beshear, guverner Kentuckyja.

Više od 50 hiljada ljudi ostalo je bez struje. Snažni vjetrovi pogodili su i dijelove država Illinois, Tennessee, Missouri i Arkansas.

Najčitanije