15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija dobija novu aviokompaniju

Avion

U Sloveniji se osniva nova aviokompanija pod nazivom SouthEast Airlines, izvjestio je avioportal Sierra5, dodajući da će taj prevoznik u početku uglavnom nuditi charter letove koristeći flotu Airbus A320.

SouthEast Airlines će se fokusirati na tržišta zemalja Evropske unije, a prvi komercijalni let je planiran početkom juna, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Među osnivačima novog slovenskog avioprevoznika, sa sjedištem u Trbovlju, istočno od Ljubljane, nalaze se iskusni piloti i instruktori, avioinženjeri i mehaničari, kao i finansijski i drugi stručnjaci iz aviodjelatnosti, navodi Sierra5.

Projekt u pripremi 20 mjeseci

U početnoj fazi SouthEast Airlines namjerava se usredsrediti na pružanje charter letova i usluga drugim aviokompanijama, kao što je iznajmljivanje aviona, posade, održavanje i osiguranje (ACMI leasing).

Projekt je u pripremi 20 mjeseci, rekao je suosnivač kompanije Blaž Berdnik za Sierra5.

Kompanija će poslovanje početi s jednim avionom ekonomske klase, sa 180 sjedišta, a očekuje se da će već ove godine dodati floti i jedan Airbus A320.

Na početku, SouthEast Airlines namjerava zaposliti od tri do četiri posade za prvi avion, što je oko 35 zaposlenih, zajedno sa zemaljskim osobljem.

Fokus na Jugoistočnu Evropu

Kako i samo ime sugerira, prvenstveno će poslovati u Jugoistočnoj Evropi, fokusirajući se na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Grčku i Tursku.

Za sada nije poznato da li bi SouthEast Airlines mogao postati nova slovenska nacionalna aviokompanija.

Od kako je Adria Airways otišao u stečaj, Slovenija nema nacionalnog avioprevoznika.

Najčitanije